HB&I-legenden Jørgen Jørgensen er død

2. februar 2019 - skrevet af Asger Madsen - kategori: Klubnyt

HB&I-legenden Jørgen Jørgensen er død

En af HB&I’s bedste spillere gennem tiderne mistede vi mandag. Jørgen Jørgensen, som i perioden 1961-1984 spillede ikke færre end 477 kampe og scorede 167 mål for HB&I, dødede den 28. januar efter længere tids sygdom, 75 år.

Jørgen Ørting Jørgensen, blev født 1. april 1934 i København, men han var holbækker om en hals. Opvokset i Østerstræde og frem for alt HB&I’er, når det handlede om fodbold - selvom om der har været afstikkere til både Sverige og Jyderup.

På sin syv års fødselsdag blev han indmeldt i HB&I, og fik allerede som ynglingespiller debut på klubbens førstehold. Sidenhen blev Jørgen Jørgensen den dominerede spiller, da HB&I i 1960’erne og i 1970’erne avancerede gennem rækkerne. Med Jørgen som innerwing vandt HB&I DM-sølv i 1975 og deltog i DBU’s landspokalfinaler i 1975 og 1976. Jørgens store betydning for klubben i perioden kan ikke undervurderes, og han blev således i 1962, 1966 og 1977 kåret til Årets Spiller i HB&I. Ligeledes modtog han i 1969 og 1976 klubbens fornemmeste hædersbevisning - Henry Nedergaards Mindepokal.

På fodboldbanen var Jørgen Jørgensen en elegant spiller med et fremragende overblik og ikke mindst en eminent teknik, som i flere sæsoner gjorde ham til hjernen bag førsteholdets angrebsspil. Jørgen var den kloge organisator, som kunne dirigere sine medspillere. Uden for banen altid rar og imødekommende - og med et glimt i øjet.

I september 1966 debuterede han på A-landsholdet i en udekampe mod Finland, som HB&I’s første A-landsholdsspiller. I opgøret scorede Jørgen sit eneste landskampsmål - tilmed på hovedstød, og i alt repræsenterede han Danmark i ni A-landskampe i årene 1966-1975. Efter landsholdsdebuten i 1966 blev Jørgen kåret som Årets Sportsmand i Holbæk Amt.

Efter flere tilbud fra klubber i Østrig, Schweiz og USA, valgte Jørgen i 1969 at skifte til den svenske 2. divisionsklub Sandviken, hvor han blev halvprofessionel og tilknyttet byens savværk som kontormand. Efter et år i Sverige vendte den uddannede skolelærer hjem og fik arbejde som matematik- og idrætslærer på Stenhus Kostskole. Jørgensens sidste optræden i den blå HB&I-bluse var på hans 41-årige fødselsdag, og han spillede de sidste aktive år på 3. divisionsholdet i Jyderup.

I 1988 vendte Jørgen Jørgensen tilbage til HB&I og var i to sæsoner klubbens cheftræner. Den ene af sæsonerne sammen med Jan Jarlfeldt. I sommeren 1990 tog duoen kortvarigt til USA for at blive tilknyttet et amerikansk college, som »soccer-coaches«, og herefter indstillede Jørgen trænerkarrieren.

 

Fodbold forblev fortsat et væsentligt tilskud til Jørgensens motionsprogram, der i flere år også bestod af løb og masser af cykling. ”Var jeg ikke blevet fodboldspiller, var jeg nok blev cykelrytter”, har Jørgen senere udtalt. Cykelsport havde altid haft en interesse, og Jørgen Jørgensen var bl.a. i 1986 med på det Holbæk-hold som cyklede til Paris og flere gange blev det også til deltagelse i Sjælland Rundt.

 

Den så aktive tilværelse måtte med årene lige så stille nedtrappes på grund af sygdom, og selvom Jørgen de sidste mange år ikke kom i klubben, har HB&I mistet én af de helt store - måske den største…