Elitechefen om 2017: Et spændende fodbold-år med aktivitet og udvikling

2. marts 2018 - skrevet af Jørgen Rasmussen - kategori: Klubnyt

Elitechef Asger Madsen´s sportslige beretning på klubbens generalforsamling 26. februar 2018:

2017 var et spændende fodbold år.

Det overskyggende for mange er jo desværre nok, at vi måtte en tur i Danmarksserien. Det var bestemt ikke en del af planen, men kigger man i historiebøgerne, så var det også senest efter en nedrykning til Danmarksserien, at HBI kom styrket tilbage til 2. Division og i et par omgange var et mulehår fra at rykke i 1. division.

Desværre har Slagelse fået for stort et forspring i efteråret, så vi ikke herre over hvad et godt forår kan række til. Målsætningen er dog klar: vi skal vinde foråret, og så må vi se hvor meget Slagelse og Herlev snubler på vejen.

Manager Morgen Skovby råder over en meget talentfuld trup, men også et meget ungt mandskab. Vi har i efteråret generelt set kampe på et meget fint niveau, hvor holdet har været spildominerende, produceret masser af chancer og har da også scoret flest mål af alle i Danmarksserien. Desværre er der også sat point til mod nogle hold, som vi ikke burde.

Til gengæld er det meget glædeligt at se, at 1. og 2. års seniorerne formår at bide sig fast så tidligt. Det er klart en konsekvens af, at der på klubbens elitehold spilles efter det samme koncept (Den Blå Tråd), som vores ungdomsspillere er skolet efter i ungdomsrækkerne. På førsteholdet har cirka 80% af spilminutterne i efteråret været leveret af spillere som kommer fra vores egen ungdomsafdeling.

Klubbens 2. seniorhold har efter første halvdel af turneringen 5 point op vil den rigtige side af oprykningsstregen. Holdet er naturligvis afhængig af at have kvalitetsspillere til rådighed fra 1. holdstruppen og U19 div. Truppen, suppleret med et par spillere fra senior 3. Med et fornuftigt forår uden for mange skader i førsteholdstruppen er oprykning bestemt indenfor rækkevidde.

Serie 4 holdet ligger godt til i den rigtige ende af tabellen og serie 5 holdet vandt i overbevisende stil efteråret med 5 point ned til nr. 2.

På ungdomssiden har vi oplevet en stor medlemstilvækst – i årgangene fra U5 - U12. Denne vækst skyldes et godt arbejde af klubbens børnetrænere, hvor hovedfokus går på at skabe det gode miljø. Der hvor børnene (og forældrene) oplever glæde og trivsel er også de årgange der oplever mange børnespillere, og det er da også derfor en kæmpe glæde, at bestyrelsen ved årets udgang besluttede, at der skulle ansættes en børneudvikler til årgangene U5 – U11. Valget er faldet på en intern træner, Simon Erboe Rasmussen, som pt. også er cheftræner for U13.

Vi er i klubben overbeviste om, at Simon med sine faglige, kommunikative og menneskelige egenskaber er den helt rette mand til at løfte HBI´s børnefodbold til næste niveau. Simon kommer i foråret 2018 til at samarbejde en del med FCK, hvor der med baggrund i en større klubanalyse, skal laves en plan for, hvordan vi kan skabe det optimale HBI børnemiljø. Målsætningen er, at vi allerede efter sommerferien 2018 får etableret et DBU Topcenter i HBI i samarbejde med FCK, som skal være til gavn for hele regionens dygtigste talenter.

I mellemtrinnet U12 – U15 er der på talentholdene sket en markant udvikling, hvor vi ser de bedste talentmiljøer stikke fra os. Det skyldes 3 ting.

  1. Vi får ikke samlet de dygtigste spillere fra regionen tidligt nok

  2. Klubskifterne til de helt store klubber sker tidligere og tidligere

  3. De bedste miljøer træner mere end hos os

Der er et tydeligt billede af, at spillerne får mere kvalitetstræning tidligere – og det bekræfter os i, at vi skal accelerere vores samarbejde med skolerne – primært Stenhus, så vi kan sikre udviklingen i HBI sker på samme høje niveau som i de bedste miljøer.

På U17 & U19 1. holdene har vi efter 4 års tørke fået B-licensen tilbage. En helt særlig tak til John Friis, Morten Skovby, Steen Vester og Klaes Rasmussen for en målrettet indsats igennem de sidste 4 år. Jeg tør godt sige, at det har været en lang og sej kamp, som til tider har virket næsten umulig, men det lykkedes, så nu skal vi ikke bare holde fast, men også udvikle os i minimum samme tempo som resten af de andre talentmiljøer.

Især U17 årgangen har bemærket sig rigtig flot på flere hold, hvor der i efteråret har været ikke færre end 4 turneringshold (+ 2 U16 hold). 1. div. holdet sluttede sæsonen af med 5 ud af 6 sejre og en enkelt uafgjort og 2. holdet i Øst 2 var kun en enkelt sejr fra at rykke op i Øst 1 hvilket ville have være en fantastisk præstation.

Oven i de flotte resultater skal det der ud over tillægges, at ikke mindre end 7 spillere fra disse årgange spiller i A-licensklubberne, hvor ikke mindre en 4 af dem er en del af Brøndbys liga mandskab. Kan vi i fremtiden skabe en endnu bedre talentafdeling og fastholde endnu flere af de dygtige spillere, så er jeg overbevist om, at vi kan spille med helt oppe i toppen af 1. division.

Vi er generelt fornuftigt på vej med at få skabt en holdbar organisation, der kan udvikle klubben til næste niveau, både for bredden og eliten, og der bliver investeret på et økonomisk tilfredsstillende niveau i børne- og ungdomsfodbolden. Det vil på sigt betyde, at vi kan indfri de mål, bestyrelsen og eliteudvalget har sat for klubbens eliteafdeling:

Fodboldklubbens 1. hold skal i 2028 været etableret i 1. division:

Vi må bestemt gerne være det før, men for at kunne etablere os fast i 1. division skal der først skabes et bærende økonomisk set up på noget der ligner 15 millioner kroner, altså skal der findes ca. 10 millioner mere end i dag. Det kræver et langt sejt træk og en helt anden organisation end vi har i dag.

Klubbens ældste ungdomshold U17 – U19 skal i 2018 være etableret i 1. division:

Det betyder, at vi skal fastholde B-licensen og det kan blive udfordrende nok, da der i klubber som Helsingør, Slagelse og Nykøbing Falster bliver investeret markant for at forsøge at overhale os. Kravene til licensklubberne bliver skærpet til sæsonen 2019/2020, så vi skal holde skruen i vandet og følge vores strategier for at kunne indfri dette mål.

Klubbens øvrige elitehold U12 – U15 skal i 2018 være etableret i den næsthøjeste række på Sjælland:

Vi skal udvikle børnefodbolden på de yngste endnu mere – sideløbende skal vi have de bedste spillere i dialog tidligere, så vi kan matche de bedste klubber

  • Akademiet skal minimum udvikle og levere 2 spillere fra ældste ungdomsårgang og op til senior 1. holdet hvert år

  • At klubbens 1. seniortrup består af 75% akademi spillere i 2025 målt på antal spilminutter

Eleverne i vores miljø skal tilbydes skolegang, boform og fodboldtræning.

  • I 2020 skal de 20 bedste spillere i årgangene U12-U19, i en radius af 50 min. kørsel fra Holbæk, være samlet i vores miljø (ca. 160 spillere).. Det kræver en langt bedre scouting indsats end hidtil og et stærkere samarbejde med regionens øvrige klubber

  • I 2020 skal 75-100% af alle spillere være tilknyttet vores skoleprojekter (ca. 120 spillere).. Vi skal have spillerne tidligere ind i et forløb for at sikre optimal udvikling og kun på den måde kan vi få fodboldtimer nok i dem

  • I 2020 skal 25% af alle U15-U19 spillere være boende i vores miljø (ca. 40 spillere).. Vi mener den optimale udviklingsramme er når vi kan kombinere, dannelse, uddannelse og fodbolden hele dagen, og at de samtidig er omgivet af resursepersoner hele dagen igennem, som konstant har fokus på at udvikle dem til den bedste udgave af sig selv.

  • I 2022 skal 25% af alle boende spillere være internationale (ca. 10 spillere).. Vi skal have etableret samarbejder i eksempelvis Island, Færøerne, Kina, USA el. lign. steder. Ud over vi får tilført dygtige spillere er dette her også med til at skabe et unikt læringsmiljø for vores spillere

Når vi i klubben kan melde så klart ud omkring hvad vi vil, og hvordan vi vil opnå det, så skyldes det i høj grad, at vi igennem hele 2017 er blevet endevendt af det Belgiske klubanalyse institut Double Pass, der har været ude i alle afkroge af vores fodboldklub. Uden at skulle trætte jer alt for meget med den viden der er kommet ud af det, så er det faktisk med et afsæt i de anbefalinger der har gjort, at vi både i Eliteudvalget men også i Bestyrelsen har kunne stille skarpt på hvad der skal til af struktur for at få det maksimale ud af de resurser der er til rådighed – eller mangel på samme.

Klaes Rasmussen, som har mange bolde i luften, har været en utrættelig sjæl i dette kæmpe Double Pass arbejde og har på rekordtid fået lavet nogle klare anbefalinger for klubbens videre forløb. Jeg tror godt jeg tør sige, at Klaes har været den bedste klubinvestering man har lavet i nyere tid, så mange tak for en fantastisk indsats Klaes.

Eliten kan for HBI´s vedkommende kun realiseres hvis der er en stor og stæk bredde og det er da også bestyrelsens nyslåede målsætning som er:

”Holbæk B&I’s mission er at skabe et miljø som giver udvikling til mennesker og fodboldspillet”

I ovenstående målsætning er der plads til alle der elsker spillet, til alle frivillige der ønsker at bidrage til et positivt miljø. Vi skal huske at aktivere de nye forældre til at blive en del af vores klub – fordi det er sjovt og personligt udviklende og fordi hvis ikke vi er mange der bidrager, at så kan vi slet ikke indfri de målsætninger der er sat. Husk på det er VORES klub.

2017 var 2. år for Holbæk Cuppen, hvor 130 hold i årgangene U6 – U11 (eller ca. 1.150 spillere) d. 9. - 10. sep. i øsende regnvejr fik spillet en masse fodbold. På trods af de værst tænkelige forhold var oplevelsen god og 3. udgave af Holbæk Cuppen er allerede planlagt til at skulle løbe af staben d. 1. – 2. sep. Holbæk Cuppen økonomisk bidrager med 1/3 af ansættelsen af klubbens nye børneudvikler, så den er nu en del af klubbens indtægtsgivende aktiviteter.

For de større årgange var det igen i år Nørre Halne Cup der var den helt store aktivitet, hvor HBI sendte ikke mindre end 155 spillere og trænere afsted. Det er et rigtig godt stævne hvor vi kan matche både klubbens elite- & breddehold. I årgangene U12 – U15.

2017 har også været året hvor HBI igen fik etableret en ny Superliga-spiller. 2017 blev ikke bare debut-året til Andreas Holm, han tog samtidig anførerpladsen og har spillet som fast mand i midterforsvaret. Andreas Holm har spillet hele sin ungdomstid i HBI. Først via 2. division skiftede han til Helsingør, hvor han var med til at rykke fra 2. division til 1. division og derfra til Superligaen. Stort tillykke til Andreas.

Frederik Tingager er lidt et kapitel for sig. Efter at have etableret sig som en profil i OB, blev han lige inden året sluttede solgt videre til Eintracht Braunschweig i 2. Bundesliga. Personligt er jeg meget spændt på at se hvor langt han kan bringe det. Tingager er den bedste HBI ambassadør vi kan have. Han indeholder de værdier som en ægte HBIer skal have nemlig Dannelse, Nærvær og Ambitioner i alt hvad han gør.

Selv om jeg lige stikker snuden ind i 2018, så skal jeg da også lige hylde Morten Frendrup, der med sine 16 år og 310 dage her i februar blev den yngste Superliga debutant i Brøndbys historie. Morten har fundet vej til U17 landsholdet og nu Superligaen i Brøndby via Tuse, dernæst i Holbæk for derefter at tage det sidste skridt til højeste niveau. Det bliver super spændende at se hvad vores unge lokale dreng kan bringe det til.

Til sidst vil jeg sende en kæmpe tak til lederne af Holbæk Sportsakademi Knud Schack og Stenhus Sportscollege Per Farbøl. Det samarbejde er unikt for byen og fodboldklubben og vi har slet ikke udnyttet de potentialer der er endnu. Men alle parter er indstillet på, at ville udvikle sig i en retning sammen der gør, at vi kan udnytte de fællesresurser så optimalt som muligt, så vi i fremtiden vil skabe Danmarks førende inden for Dannelse, Uddannelse og Fodbold.

Til aller aller sidst vil jeg sige en kæmpe tak til alle de frivillige trænere, holdledere, dommere, sponsorer, årgangsansvarlige, hjælpere til Holbæk Cuppen, Auktionsfesten, Beerfesten, kantinepersonale, hjælpere omkring programmer, flaghold, speakere, gril-hold, bolddrenge osv. – ja alle jer der får hverdagen til at glide.

HBI er VORES klub. God sæson til jer alle.