Trænerne på arbejde efter kampen: Tager den lige én gang til på video

2. november 2017 - skrevet af Jørgen Rasmussen - kategori: Senior

Et mål, en enkelt scoring, kan være nok til at vinde en fodboldkamp. Kampe, på alle niveauer – fra VM-slutrunder og Champions League til dansk seriefodbold – bliver ikke sjældent afgjort på hændelser, ofte rene tilfældigheder, som i fodboldkredse omtales med klicheer som ”marginalerne imod os” eller ”stolpe ud”.

Det er en uforudsigelig, irriterende, fascinerende del af spillet. Overraskelser, endda sensationer, indtræffer. Det er så langt fra altid, at holdet med de dyreste og bedste spillere, mest boldbesiddelse og flest målchancer vinder.

Derfor er fodbold verdens største og mest udbredte sportsgren.

HBI´s førsteholdsansvarlige, manager Morten Skovby, forlader sig ikke på held og tilfældigheder, men går - som alle klubbens veluddannede elite-trænere, dybt seriøst til værks i deres bestræbelser på at udvikle klubbens fodboldspillere. Og skabe de bedst mulige resultater:

”Det er da rigtigt, at fodboldkampe ofte bliver afgjort på marginaler og hvad man rimeligvis kan betegne som tilfældigheder. Stolpe ind, stolpe ud. Spillere, der laver individuelle fejl. Dommere, der dømmer forkert. Den slags kan ingen træner gardere sig imod.”

”Men jeg tror selvfølgelig på, at man øger chancen for at opnå et godt resultat, hvis man sørger for at være taktisk godt forberedt. For eksempel via modstander-analyse.”

Kan man som træner forberede sit hold til sejr?

”Man kan i hvert fald forbedre muligheden for sejr. Den dygtige træner er velforberedt og kan justere sit holds taktik, hvis det er påkrævet. Det sker mest oplagt i pausen, men det sker også løbende undervejs i kampen i form af indskiftninger og taktiske ændringer.”

I HBI er elite-trænernes brug af video til modstander-analyse, kamp-forberedelse og spiller-udvikling et meget benyttet og vigtigt værktøj.

Når førsteholdets spiller hjemme på SuRi Park står Klaus Hartig-Mikkelsen (foto) på tribunetaget og optager kampen. Umiddelbart efter slutfløjt afleverer han video-optagelsen til Skovby og 1. team coach Lars Feist, som så har nogle timers hjemmearbejde ved computeren med at se kampen, tage noter og redigere klip med relevante sekvenser.

”Vi spiller jo som regel søndag eftermiddag, så der er lidt pres på, når vi skal have klip og noter klar til kamp-evalueringen mandag før træningen”, indrømmer Morten Skovby.

Lars Feist har som opgave at samle video-klip under overskrifter. For eksempel: Egne afslutninger – Store chancer – Opbygningsspil – Modstandernes chancer.

”Hvis der er nogle sekvenser, vi kan lære af, så viser vi spillerne det under kamp-evalueringen, som vi normalt bruger et kvarters tid på, inden mandagens restitutionstræning går i gang. Det sker dog også, at vi slet ikke bruger video i vores evaluering af kampene.”

Men er det overhovedet tiden værd med video-klip i et spil, hvor der alligevel aldrig forekommer to nøjagtig ens situationer?

”Vi tror på, at det visuelle element i evalueringen virker. Især omkring positionering, hvor vi kan vise spillerne, hvordan de skal placere sig - og absolut ikke placere sig – i for eksempel omstillings- eller opbygningsspillet”, mener Morten Skovby.

Udover timerne på træningsbanen bruger Morten Skovby og 1. team coach Lars Feist altså en del tid på kamp-evaluering af en Danmarksserie-kamp, fjerde højeste række i dansk fodbold. Er det ganske almindeligt på det niveau?

”Ingen af vores modstandere har bedt om at få udleveret optagelser af de kampe, vi har optaget. Det undrer mig lidt. Så, nej, jeg tror ikke, at alle holdene i Danmarksserien bruger video”, gætter HBI´s manager.

I HBI bruges video fra analyseredskabet Wyscout til uddannelse og udvikling af klubbens bedste U17- og U19-spillere.

Næste skridt er lige på trapperne i HBI: Eye for Talent - et nyt talentudviklings-redskab, som i modsætning til Wyscout kan erhverves og benyttes af alle klubber til individuelle analyser af spillere helt ned til årgang U12.