Men det er stadig målene, der tæller ...

2. november 2017 - skrevet af Jørgen Rasmussen - kategori: Ungdom

Fodbold er et simpelt spil, hvor 22 spillere løber rundt og sparker til en bold i 90 minutter, en enkelt dommer laver et hav af fejl, og tyskerne altid vinder til sidst.”

Dette legendariske citat skyldes den tidligere engelske landsholdspiller (1984-92), nu skarpe fodbold-kommentator, Gary Lineker (foto).

De bevingede ord faldt på et pressemøde den 4. juli 1990 i dyb frustration over Englands nederlag til netop Tyskland i VM-semifinalen i Torino, Italien. Ti minutter før tid havde Lineker udlignet til 2-2. Kampen skulle afgøres på straffespark. Tyskerne vandt, forstås.

Citatet er berømt, måske fordi det taler direkte til manges fordomme (om tyskere og dommere) og er til at forstå. Til gengæld holder det ikke en meter i virkelighedens verden. Fodbold er ikke et simpelt spil.

Fodbold på eliteplan er under konstant udvikling. Det er et teknisk, fysisk og psykisk krævende spil, hvor kravene til den enkelte spiller bliver større år for år.

Undersøgelser har vist, at fodboldspillere skal træffe op mod 1200 kamp-relaterede og -afgørende beslutninger i hver kamp: løbe frem, tilbage, til siden, drible, tackle, aflevere, skyde, trille kort, losse væk, heade ...

Hverken teknikken eller fysikken kommer af sig selv. Det gør evnen til at præstere under psykisk pres heller ikke. Med andre ord: Udover et vist boldtalent kræver det en fodbold-faglig uddannelse: hurtige fødder, taktisk indsigt, mental styrke, hvis man vil gøre sig håb om at spille med på eliteplan. Eller bare deromkring.

Som indehaver af DBU´s B-licens har HB&I mod betaling adgang til det digitale analyseredskab, Wyscout. Alle licensklubber skal lægge video af deres U17 og U19- hjemmekampe op på en server. 24 timer senere skal videoen være tilgængelig for trænere, spillere og andre med log in. Den er klippet i 30-60 sekunders kampfrekvenser kategoriseret efter opbygningsspil, omstillinger, afslutninger m.v. Der er også klip med samtlige spilleres individuelle aktioner, så man kan for eksempel se, hvor mange gode og dårlige afleveringer en bestemt spiller har haft.”

HB&I´s talentkoordinator og U17-træner, Klaes Egel Rasmussen, bruger video-klip i evalueringen af holdets kampe, men især, fremhæver han, i uddannelsen af den enkelte spiller:

”Hvis man bruger det rigtigt, og det gælder både trænere og spillere, er video bestemt et nyttigt værktøj. Spillerne elsker jo at se sig selv på video, men det er vigtigt, at de lærer at bruge det rigtigt. Det skulle gerne sætte nogle tanker i gang hos den enkelte, når han ser, hvordan han agerer i forskellige kamp-situationer.”

Det må være tidskrævende for trænerne med gennemsyn og forberedelse?

”Med lidt rutine en halv times tid på selve video-delen, måske. Vi plejer at fokusere på fire-fem spilleres specifikke aktioner i hver kamp, og i løbet af en halvsæson kommer vi selvfølgelig forbi alle spillere.”

Talentkoordinatoren understreger, at HBI´s træner-teams for klubbens bedste U17 og U19-hold lægger vægt på, at spillerne har et medansvar for deres egen udvikling.

Video og videnskab og selvudvikling. Den rene videnskab. Sådan var det altså ikke dengang, du ved, da Holbæk var med helt i toppen af dansk fodbold?

Pause ...

Man kan ikke sammenligne. Dengang i 70´erne var det jo ikke ualmindeligt, at vi så spillere som Preben Elkjær med en smøg og en håndbajer i omklædningsrummet efter en kamp. Sådan er det ikke mere. Nu er viden om træningsprincipper, kost, hvile og søvn en helt naturlig del af ambitiøse ungdomsspilleres fodboldopdragelse. Fodbold er blevet et helt andet spil, end det var dengang”, siger Klaes Egel Rasmussen.

Klart.

Men det er stadig målene, der tæller. Bolden er stadig rund, det er stadig 11 mod 11 fra kampstart – og bortset fra et par småjusteringer er reglerne også de samme som dengang, Holbæk var med i toppen af dansk fodbold.