Det lange hyl fra Holbæk er vokset med opgaven

14. marts 2017

Nicklas Dannevang ringede forgæves til Hvidovre-træner Per Nielsen i sommeren 2013. Så prøvede han hos Bo Henriksen i Brønshøj, og nu er de to sammen i Horsens, hvor en amerikaner slog Dannevang af til forårsstarten i Superligaen.


Af søm


Han når ikke helt op på de to meter, og han er et godt stykke fra de næsten 100 kilo, som tallene viser, når håndboldmålmanden Niklas Landin går på vægten.

Men fodboldens Nicklas Dannevang er helt sikkert vokset med opgaven i de seneste år. Og det på flere måder.

Den 1,95 m høje keeper har trænet og spist sig til en kampvægt, der fra tiden i Holbæk og Brønshøj er øget fra 73 kilo til sådan cirka 80.

Styrketræning og ændret kost har givet mere sul på kroppen og øget muskelmasse, men der må gerne bygges fem-seks kilo mere på, så Dannevang i Superliga-kampene for Horsens kan komme buldrende ud i feltet med endnu større autoritet.

Superliga, ja. For han regner selvfølgelig med et erobre den plads i målet tilbage, som den nyindkøbte amerikaner Steve Clark snuppede fra ham, da AC Horsens åbnede foråret efter vinterpausen.

Dannevang må efter lang tid som førstevalg i den østjyske klub og efter et noget svingende efterår i landets bedste række nu tage til takke med en plads på reserveholdet. Men han er før kommet fra baghjul …

undefined
I løbet af foråret 2013 besluttede Nicklas Dannevang at sige farvel til Holbæk. Her er målmanden i en hårrejsende aktion i en af sine 61 Nordvest-kampe. Foto: Per Jensen

 

Det vender vi tilbage til, og det var vist ikke alle i Holbæk, der så en fremtid på dansk fodbolds øverste hylde som en indlysende mulighed for det lange hyl i målet.

Men som skrevet - han er vokset med opgaven. Det handler om en kombination af evner, en stor vilje - ja, og så klassikeren. Den med at være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Dét var en anden tidligere Holbæk-spiller, Christian Poulsen, skoleeksemplet på i de første år af 00'erne, hvor FC København spottede ham. Og hvor han pludselig fik en nøglerolle på holdet, der vandt det danske mesterskab.

Så langt er Dannevang ikke, men det er en kendt sag i fodboldmiljøet, at han arbejder hårdt med sine ting, og at han har viljen til hele tiden at blive bedre. Samtidig er han i besiddelse af både stor selvtillid og selverkendelse.

Han fremhæver, at én person har haft afgørende betydning for et karrierestep, der på tre år førte ham fra at være klubløs keeper til førstemålmand i en Superliga-klub. Navnet er Bo. Bo Henriksen.

Træneren gav Nicklas Dannevang chancen i Brønshøj i efteråret 2013, og den greb målmanden med begge hænder og hele kroppen bag bolden.

Han blev fast mand hos hvepsene i 1. division og nåede at sætte en clean sheet-rekord, der bliver svær at slå: 868 minutter uden scoring imod sig i Brønshøj-kampe.

- Det er lidt sjovt med fodboldspillere. I bund og grund skal der bare være én mand, der tror på dig, for at du kan gøre karriere. Der skal ikke mere til, og Bo har været den mand for mig, slår Nicklas Dannevang fast og uddyber:

- For det første, da han stolede på, at jeg kunne stå i 1. division for Brønshøj. For det andet, da han hev mig til Horsens før den sæson, hvor vi rykkede op i Superligaen.

Dengang havde Horsens udklækket målmandstalentet Frederik Rønnow, og da det trak op til et salg, kontaktede klubben Dannevang.

Rønnow røg til Brøndby på en fireårig kontrakt, og i 2016 fik han debut på A-landsholdet - faktisk på sin gamle hjemmebane i Horsens - under træner Åge Hareide.

undefined
Bo Henriksen er kendt for sin mandskabsbehandling og begejstring. Han gav Nicklas Dannevang chancen i Brønshøj og hentede senere målmanden til Horsens. Foto: AC Horsens

Den 42-årige Bo Henriksen er både træner og manager i Alliance Club Horsens. Med sit langhårede look og medlevende opførsel under kampene har han været en frisk fornyelse i Superligaen. Vi tør vi godt kalde ham karismatisk.

Når Horsens scorer giver træneren den som menneskelig hoppebold på sidelinjen, men han kan også skælde ud på dommerne, når han ikke er tilfreds.

Blandt spillere er Henriksen kendt for sine peptalks i omklædningsrummet, og efter en årrække i Brønshøj Boldklub blev han i 2014 hyret af Horsens.

I sæsonen 2015-16 rykkede han efter en dårlig sæsonstart klubben med det gamle tilnavn den gule fare op i landets bedste række.

Som spiller var Bo Henriksen fodboldvagabond, og han har både en dansk mestertitel med Herfølge i år 2000 og en på Maldiverne - med klubben Victory nogle år senere - på cvet. Og kampe for OB samt engelske og islandske klubber.

I Brønshøj begyndte han som spillende træner. Begejstring, mandskabspleje og empati fremhæves af omgivelserne som nogle af trænerens helt store styrker.

Det hørte og skrev denne artikels signatur allerede i tilbage i 2010 med den tidligere Holbæk-spiller Stefan Schmidt som afsender af ordene. Schmidt havde Henriksen som træner i Brønshøj og var begejstret.

Nicklas Dannevang er enig, men inden han fortæller om sin relation til træneren, skal vi have den lange og spøjse beretning om, hvordan han blev en del af Bo-fællesskabet i Brønshøj.

Det var i sommeren 2013, og Nicklas Dannevang havde for længst besluttet sig for at forlade Holbæk og komme videre i karrieren.

Han havde allerede et par år før været på vej væk, fordi han var træt af at stå i skyggen af Lasse Sømmergaard og samtidig havde fået arbejde som speditør på Avedøre Holme.

Dengang var Dannevang til prøvetræning i den københavnske divisionsklub Skjold og overvejede også at trappe ned i en serieklub.

Men så blev han kaldt tilbage af Nordvest-ledelsen, da Sømmergaard sagde ja til en kontrakt hos FC Fyn i sommeren 2011.

Et par år senere var det alvor, og Dannevang - der nu var førstekeeper - gav Holbæk besked om sine planer i god tid.

Så god, at man besluttede at bænke ham og lade Sømmergaard - der var tilbage i klubben efter den fynske klubs fallit og havde varmet Nordvest-bænken - få pladsen i målet.

Nicklas Dannevangs oplevelse af forløbet dengang lyder i komprimeret udgave sådan:

- Det blev en lidt underlig afsked. Jeg tror, at jeg havde stået 60 kampe i træk og følte, at jeg stod rimeligt højt i hierarkiet . At jeg var en af dem man stolede på efter et udmærket forår.

- Men jeg så, at mange af de andre - også ungdomsspillere - fik tilbudt aftaler. Jeg selv hørte intet, så to uger før turneringen sluttede, anede jeg reelt ikke, hvad klubben ville.

- Jeg vidste samtidig, at der var bud efter mig fra en højere hylde. Det var HB Køge i 1. division, der var interesseret og havde set mig spille en del gange. Thomas Maale stoppede som træner i Holbæk, så jeg kunne ikke gå til ham og spørge hvad planen var.

HB Køge, med Per Ruds som sportschef, var altså i spil som ny klub for den lange målmand, men pludselig blev Rud udnævnt til sportschef i Brøndby. Og så hørte Dannevang ikke mere fra den kant.

- Herfølge fik en dygtig målmand, men jeg stod tilbage med ingenting. Jeg tilmeldte mig derfor Spillerforeningens projekt for folk uden kontrakt og trænede med i et par uger inde i Valby. Jeg regnede også med at komme med til Holland, hvor holdet skulle være med i en turnering.

Sådan blev det ikke, selvom Dannevang var den bedste målmand i truppen. Han fik at vide, at to keepere i højere rangerede klubber blev kontraktfrie og måske ville slutte sig til projektet. Og de skulle med til Holland..

- Jeg skulle tage fri fra arbejde, men lederen af træningen kunne altså ikke love mig noget. Så sagde jeg ”fint nok, jeg finder på noget andet og kommer ikke mere”, fortæller målmanden.

undefined
Thomas Maale var Dannevangs sidste træner i Holbæk, og den tidligere angriber fik et opkald fra Bo Henriksen om den nye målmand i Brønshøj. Foto: Per Jensen

 

Han tog kontakt til Hvidovres klubkontor og fik nummeret på træner Per Nielsen. Ringede derefter fire gange uden at komme igennem til den tidligere Brøndby-anfører, der ikke tog telefonen.

- Så blev jeg lidt sur og ringede i stedet til Bo Henriksen i Brønshøj for at spørge, om jeg måtte træne med hos dem. Og dér er Bo jo alle tiders.

- Han sagde ”du kommer bare, og det bliver fantastisk at se dig. Vi glæder os alle sammen.” I virkeligheden anede han næppe, hvem jeg var, siger Nicklas Dannevang med et smil.

Han dukkede op til prøvetræning i Tingbjerg, og det gik rigtig godt. Målmanden tog de fleste af de bolde, der kom, og efter en uges tid snakkede de andre spillere om, hvem pokker ham den lange i buret var.

Bo Henriksen ringede til Thomas Maale, der havde været Dannevangs træner i Holbæk, og som Henriksen havde spillet sammen med i Brønshøj.

- Maale sagde god for mig, men Brønshøj lejede den rutinerede Michael Tørnes i Brøndby som førstemålmand.

- Ham så jeg frem til at lære af, og hierarkiet lå selvfølgelig fast. Men da Tørnes måtte melde fra til en udekamp på Fyn mod Marienlyst fik jeg chancen og gjorde det ganske godt, da vi vandt med 2-1.
- Bo beholdt mig på holdet, og da vi havde fået otte-ti point i de næste kampe, skiftede han ikke tilbage på målmandsposten, fortæller keeperen.

undefinedNicklas Dannevang er ikke bleg for at gå med frem til sidst i en kamp, hvis det kniber for hans hold. Her er han i aktion for Brønshøj mod Horsens i efteråret 2014. Foto: Brønshøj Boldklub

 

I sin Brønshøj-tid oplevede Dannevang at holde målet rent i næsten 900 kampminutter i træk. Sidste år blev det til 540 minutter uden mål imod i Horsens, og begge steder har målmanden klubrekorden.

- Bo Henriksen hentede dig til Horsens, og han har selv fortid som fodboldspiller. Men hvad er det, han kan som træner?

- Bo er en menneskekender, og selvom han i sin fremtoning ikke ligner andre toptrænere, er han en klog mand.

- Han er god til at finde ud af, hvad du har brug for som spiller for at være bedst mulig, og det har han vist i både Brønshøj og Horsens, svarer Nicklas Dannevang.

Som et eksempel nævner målmanden, at han i mange år havde problemer med stor nervøsitet i flere dage før vigtige kampe. Nerverne blev en ekstra modstander, som gjorde livet svært.

- Men Bo lærte mig det med at glæde sig til at spille fodbold. Når han kunne se, at jeg havde nerver på, hev han fat i mig og sagde:

”Hør nu her makker, det er bare en fodboldkamp, og det er jo dem, der er det sjove. Det er da ikke at stå i målet i bidende kulde en træningsaften på kunstgræsbanen. Det er kampene, vi lever for, og det er dem, vi skal vi glæde os til!”

Den holdning har Nicklas Dannevang taget til sig og mener, at det ville være tosset at træne syv gange om ugen - og når man så skal spille om søndagen, så synes man ikke, at det er sjovt …

undefined
Det lykkes faktisk hvepsene at udligne til 1-1 mod Horsens, der lige har fået den tidligere Brønshøj-træner Bo Henriksen. Hvepsene jubler og nogle dage senere slår de OB i pokalturneringen. Men Brønshøj rykker ud af 1. division den sæson. Foto: Brønshøj Boldklub

 

- Jeg var dog ret nervøs før de første kampe i Superligaen, især på Brøndby Stadion. Jeg stod i første halvleg foran Faxe-tribunen og var et nervevrag, da jeg løb derned. Var slet ikke forberedt på det tryk, der kom fra tilskuerne. Men jeg stod en okay kamp, og nervøsiteten forsvinder jo, hvis de første to-tre berøringer går godt.

- Selvfølgelig kommer man på dette højeste niveau ud for nogle oplevelser, hvor man laver nogle fejl og bliver blæst tilbage. Men så evaluerer man det og kommer igen. Og det er jo rigtigt, hvad træneren siger. Det ville være tosset at træne så meget - og når du så skal spille om søndagen, så synes du ikke, at det er sjovt.

Horsens sagde i vinterpausen farvel til polske Patrik Wolanski som målmandsreserve og hentede i stedet den 30-årige amerikaner Steve Clark, med fortid i blandt andet norsk fodbold.

Han skulle presse Dannevang og fik i en meget lige målmandskamp vippet danskeren af pinden til premieren mod Silkeborg.

- Der skal være konkurrence for, at man kan holde sig skarp. Rivaler fylder ikke så meget i min bevidsthed, det pres har jeg det fint med, fortæller den tidligere Nordvest-målmand og tilføjer:

- Det kan komme til at lyde lidt småarrogant. Men jeg ved, at hvis jeg gør mine ting og er på toppen, så skal der en meget, meget god målmand til for at kunne slå mig af. Når jeg er der, hvor jeg skal være, så finder de ikke en, der er bedre.

Jo, en af Nicklas Dannevangs styrker er troen på egne evner og en vilje til at arbejde hårdt. Så samtidig med, at han respekterer trænerens ret til at vælge og vrage, er han opsat på igen at blive Bo Henriksens mand i målet.

I forårets anden kamp gik Dannevang glip af en dyst mod den tidligere holdkammerat i Holbæk, Frederik Tingager, men til gengæld slap han, i den tredje kamp, for FC Københavns angribere i 0-5-nederlaget i Parken.

Bo Henriksen sagde til bold.dk om den nye rollefordeling i AC-målet, med Clark som førstevalg og Dannevang som andenviolin:

- Dannevang havde nogle udfald i efteråret, men det er normalt for en ung keeper, og han havde også nogle kampafgørende redninger, så det var uden tvivl godkendt.

- Han har stadig har meget at lære og har 10-12 gode år i sig endnu. Han skal blive ved med at klø på, suge til sig og lære, så kommer hans tid igen.

Da den tidligere Holbæk-keeper kom til AC Horsens var der lidt skepsis at spore, og starten var ikke prangende.

Holdet tabte sæsonens tre første kampe i 1. division i efteråret 2015 og sluttede også dårligt i sæsonens sidste kampe i maj 2016.

Men derimellem var det gået forrygende, og sæsonen endte med en tredjeplads efter Lyngby og Silkeborg. Og dermed en overraskende oprykning til Superligaen.

undefined
- Det er lidt sjovt med fodboldspillere. I bund og grund skal der bare være én mand, der tror på dig. For mig har Bo Henriksen været den mand, slår Nicklas Dannevang fast. Foto: søm

 

Den præstation gav en vis eufori i den østjyske købstad, men ellers tilskuerinteressen hos oprykkerne på CASA Arena behersket.

Klubben har ligaens dårligste snit på hjemmebane, men inde på græsset overraskede Horsens i efteråret og kom, med basis i en god defensiv, ganske fint fra start.

Så kom der meget naturligt et dyk, men i den sidste kamp inden vinterpausen blev AaB, efter tre Horsens-nederlag i træk, slået med 3-0.

- En syvendeplads i det selskab var absolut godkendt. Folk havde jo fortalt os, at vi slet ikke kunne være med. Men vi har nogle ting i vores spil, der gør, at vi er vanskelige at spille imod, lyder det fra Nicklas Dannevang.

Om det lange hyl fra Holbæk kommer tilbage i buret i den tidligere fængselsby vil også vise sig. Efter mange genvordigheder i både Holbæk og Roskilde nåede han Superligaen, men må i skrivende stund altså nøjes med bænken og reserveholdet.

- Det er selvfølgelig aldrig sjovt at blive sat af, og det har naturligvis også sat vores snak om kontraktforlængelse lidt på stand by, siger han.

Den 26-årige Dannevangs kontrakt med AC Horsens udløber til sommer, og det vil vise sig, om hans næste sæsoner også skal foregå hos manden, der satte fart i hans karriere.

Bo Henriksen er godt tilpas i Horsens og han har forlænget sin kontrakt med den østjyske klub frem til sommeren 2019.

 


Læs også disse historier:

Målmænd viste sig frem i de store kampe

Fem hurtige til Lasse Sømmergaard

Fem hurtige til Nicky Jensen