Da bønderne fra Jyderup stak næsen frem i dansk fodbold

22. september 2017 - kategori: Klubnyt

Steffen Falster er efter årene som målmand i Holbæk og Svebølle nu en af trænerne for Jyderups nyoprykkede serie 1-hold. Han er født i 1983, som var et stort fodboldår for stationsbyen. Her er en fortælling om dengang, da Jyderup drillede de store.

 

Af søm

 

Han var Holbæks bedste målmand i flere år, men Steffen Falster kommer fra Jyderup. Ikke fra en udpræget fodboldfamilie - men som årgang 1983 er han født i en periode, hvor fodbold var et brandvarmt emne i stationsbyen.

Der er tradition for dribleture og omveje i Holbæk-hjemmesidens nostalgiske afdeling - så med Falster som afsæt tager vi en snes kilometer mod vest og fortæller om Jyderups fodboldmæssige storhedstid i 1980'erne.

Men bare rolig, der er masser af Holbæk-navne indblandet, og vi sætter i næste kapitel spotlys på lokalopgørene i de år mellem Jyderups opkomlinge og Holbæk, der altid havde haft rollen som storebror.

Vi undskylder på forhånd for spring i fortællingens tidsmæssige kronologi og for andre abstraktioner. Håbet er, at den tålmodige læser holder fast og bevarer overblikket. Det begynder lige nu:

Steffen Falster kom til verden dagen før, Jyderup torsdag den 13. oktober sensationelt slog AGF med 3-1 i Århus i semifinalen i en turnering for divisionsklubberne. Den hed Carlsberg Cup.

 


Et ganske særligt øjeblik i Jyderups fodboldhistorie. Kim Krog har udlignet til 1-1 mod Køge, og den dengang nye elektronik i Idrætsparken fortalte det straks. Foto: Søren Holmberg

 

Det var en halv snes dage, før 3. divisionsholdet derefter gik helt til tops i turneringen, som var Divisionsforeningens opfindelse. Og som DBU ikke var vild med.

Det skete med en sejr på 2-1 over Køge fra 1. division, der dengang var i landets bedste række. Finalen blev spillet en smuk, men blæsende efterårssøndag. Den 23. oktober 1983 i Idrætsparken.

Her tog Jyderup fusen på et hold, der blandt andre havde den senere Brøndby- og landsholdsanfører samt europamester Lars Olsen i sit forsvar.

Med på Køge-holdet var blandt andre også driblekunstneren Erik Rasmussen samt Arne Rastad og Jesper Rasmussen. Politikens nuværende fodboldredaktør, Søren Olsen, var også med i truppen.

Favoritterne var advaret, for Jyderup havde undervejs mod finalen blandt andre elimineret Esbjerg fra den bedste række med 3-2, endda efter at have været bagud med 0-2 ved pausen.

Vestjyderne havde landsholdsmålmanden Ole Kjær på kassen, men han var ikke så heldig den dag.

Silkeborg fra 3. division blev slået med 3-1 i kvartfinalen, og her bidrog Jyderup-målmanden Jesper Hansen med to mål på straffespark.

Og i semifinalen blev AGF altså slået, endda over to kampe. Det blev torsdag den 22. september 0-0 i Jyderup foran 1.300 tilskuere.

I den målløse kamp var hjemmeholdet faktisk bedst efter pausen og havde fortjent at vinde, men 22- årige Troels Rasmussen var meget stærkt spillende i AGF-målet.

Keeperen, der ganske enkelt spillede samtlige AGF-kampe i perioden 1982-90, havde aftenen før siddet på reservebænken på Wembley.

Her havde han set Ole Kjær refleksredde Luther Blissets skud fra nært hold, da Danmark vandt EM- kvalkampen med 1-0 på Allan Simonsens straffesparksmål.

Da skriverkarlen fra Venstrebladet efter 0-0-kampen i Jyderup spurgte, hvordan målmanden havde oplevet forskellen mellem Wembley og Jyderup, svarede Rasmussen knastørt:

- Tja, jeg havde lidt mere at lave i aften.

Returkampen i semifinalen blev først spillet tre uger efter - og altså med en sensationel sejr og dermed finalebillet til Jyderup som udfald.

Det blev en realitet med mål af Kim Krog (efter en duel med Bent Wachmann, hvor bolden trillede i mål), Lars Nordlund (på en aflevering fra Krog, der havde drillet John Stampe på baglinjen) og til sidst Finn Lohff Johansen efter et godt kontraangreb.

Krog, Nordlund og Johansen er alle også er noteret for kampe i Holbæk-trøjen.

 


Kim Krog bragte Jyderup foran i returkampen mod AGF i semifinalen og var i oplæggerens rolle ved Jyderups andet mål. Foto: Søren Holmberg

 

Midtbaneslideren Lohff Johansen var i HB&I i 1989-90 og står hos holbaek.fodboldarkiv.dk for 29 førsteholdskampe og tre mål.

Angriberne Krog og Nordlund, fra henholdsvis Kalundborg og Skibby, spillede for Holbæk, da 1980'erne var et helt nyt årti.

Kim Krog er godskrevet 32 førsteholdskampe og fem mål, mens Lars Nordlund - der som 19-årig kom til Holbæk fra seriefodbold i Skibby - står for 20 kampe og to mål.

Jyderup var foran med 2-0 i Aarhus, men AGF reducerede ved Tommy Christensen på et frispark tæt på mål.

Det var dømt mod målmand Jesper Hansen, der havde foretaget en ”luftdribling”, da han blev angrebet. Det var efter en ny regel ikke længere tilladt.

Men ellers afviste Jyderup Lars Lundkvist og de andre kendte navne. Og reporteren bilder sig ind, at han kan huske den pragtredning Jesper Hansen havde, da han i anden halvleg snuppede et skud fra Boye Duedahl helt oppe i det ene målhjørne.

Til gengæld har han ingen erindring om, at den lange keeper i fineste stil tidligere i kampen også havde snuppet et kvalificeret forsøg fra 34-årige Henning Jensen - men det stod i avisen.

Den tidligere stjernespiller, der havde mesterskabstitler fra Vesttyskland, Holland og Spanien, havde også været med i kampen i Jyderup. Men i returkampen var det efter en skadespause hans første hele kamp i seks uger.

Henning Jensen tog nederlaget med fatning og sendte via Venstrebladets blok og kuglepen et stort tillykke til vinderne inde i Jyderups omklædningsrum.

 


AGF havde et stærkt hold i 1980'erne - her fra første halvdel af årtiet, hvor århusianerne i 1983 måtte bøje sig for Jyderup.

 

AGF-holdet havde som Jyderup haft et sammenpresset og hårdt kampprogram, men en måned senere fik århusianerne DM-bronze efter mestrene Lyngby og OB's sølvvindere.

AGF havde før Jyderup-kampen tabt knebent til Lyngby og Brøndby i 1. division og var blevet slået ud af UEFA Cuppens første runde at skotske Celtic.

Skotterne fulgte foran 14.500 tilskuere i Århus en beskeden hjemmesejr på 1-0 i Glasgow op med en gevinst på 4-1 ude.

Det var i øvrigt travle fodboldtider dengang i oktober 1983. Aftenen før Jyderups udekamp i Smilets By havde denne artikels signatur siddet på pressepladserne i Idrætsparken.

Dér fik han notater på blokken til en reportage i Holbæk Amts Venstreblad om Danmarks 6-0 sejr i EM-kvalifikationskampen mod Luxembourg.

Næsten 45.000 tilskuere så den aften Michael Laudrup score tre mål, Preben Elkjær to og Allan Simonsen ét for et dansk landshold, der havde Ole Kjær i mål.

Pressefotograf Peter Andersen så det også, og han fik nogle stærke sort-hvide actionbilleder af især Elkjær i kassen med hjem til avisen i Holbæk.

Reporteren fra provinsavisen ville ikke stå tilbage for de tunge drenge fra formiddagsbladene, der i de år excellerede i til tider noget anstrengte forsideoverskrifter efter landskampene.

De gav modstanderens landenavn et tvist og indeholdt ofte et enten seksuelt eller kulinarisk element. Holbæk-reporteren valgte maden i denne (indrømmet, det var ikke mesterhak) overskrift i torsdagens Venstrebladet: Vi åd dem som en hurtig Luxemburger!

Efter onsdagens udflugt til hovedstaden var der ikke bevilget fotograf til Jyderups returkamp i Århus torsdag aften, og de fleste regnede den da også for en ren formalitet for 1. divisionsklubben.

Så reporteren drog af sted i selskab med en erhvervspraktikant fra redaktionen - og den LP-plade, han i et par fritimer i midtbyen købte inden kampen, står stadig i vinylsamlingen.

Det var en tysker - og sidste skæring på side 1 var verdenshittet 99 Luftballons, som sangerinden Nena og bandet havde udgivet tidligere samme år.

AGF'erne formåede altså ikke at skyde Jyderup-ballonen, der var fyldt med finaledrømme, ned i aftenkampen i Århus.

Her fyldte de kun 650 tilskuere ikke meget på stadion. Et halvt hundrede af dem havde taget turen fra Jyderup og skrålede ”AGF er et tegneseriehold”, da sejren var hjemme.

På forhånd havde den ivrige lokalreporter skrevet om Jyderups helvedesuge, men om søndagen havde sjællænderne faktisk spillet sig tilbage i topstriden i 3. division ved at vinde med 5-2 i Nørresundby på tre mål af Lars Nordlund og to af Kim Krog.

Torsdag tog de til Århus og bankede træner Poul Erik Bechs AGF-hold - og sejrherrerne blev i Jylland efter kampen.

Fodboldformand Erik Andersen og Jyderup-bestyrelsen havde nemlig besluttet at installere truppen i en træningslejr i Åbybro ved Aalborg.

For om søndagen skulle Jyderup møde AaB på udebane, og ledelsen ville spare truppen for at fare frem og tilbage mellem Sjælland og Fyn.

Det blev 2-2 mod AaB, så helvedesugen var skam tæt på at ende helt oppe i den syvende himmel for jyderupperne.

Ligesom mod AGF udgjorde folk fra Jyderup en halv snes dage efter sejren i Århus også en pænt stor del af de 3.400 tilskuere, der troppede op til cup-finalen i Idrætsparken.

De så Jyderup score alle kampens tre mål. Først faldt der et hurtigt selvmål med et komisk skær, da misforståelserne stod i kø, og Kim Krog endte med at overliste sin egen målmand.

Karl Erik Nielsen lod Krogs tilbagelægning passere mellem sine ben i den tro, at Jesper Hansen var klar. Men målmanden blev fanget på det forkerte ben, og bolden trillede forbi ham og ind i målet.

Det så helt tovligt ud, og skal vi lige slå det fast. Jesper Hansen - det er selvfølgelig den senere Holbæk-træner, der er tale om.

 


Målmand Jesper Hansen skiftede fra Holbæk til Jyderup, da holbækkerne hentede rutinerede Benno Larsen. Her skriver Hansen autografer til ungdommen, da Jyderup var i Malaysia 1984. Foto: Søren Holmberg

 

Målmanden var i starten af 1982 kommet til Jyderup, hvor han i øvrigt blev holdets skytte på straffespark - og i en begivenhedsrig første sæson brækkede næsen i et sammenstød med Nørresundbys Torben Knudsen..

Det to meter høje målmandstalent kom oprindelig fra Kalundborg og var noteret for en enkelt kamp på U17-landsholdet, da han prøvede lykken i Holbæk.

I landskampen vandt Danmark med 5-2 over Finland, og Jesper Hansen blev en god bid inde i anden halvleg skiftet ind i stedet for Mogens Krogh fra Tårs-Ugilt, så han kunne få debutant-nålen.

KB'eren Michael Laudrup scorede et par af de danske mål. Forsvarsspiller Lars Aaen fra Holbæk, der i alt nåede 13 u-landskampe, kom også på scoringslisten for et dansk hold, der blandt andre også talte Henrik Andersen fra Fremad Amager.

Jesper Hansens Holbæk-karriere blev kort. Han spillede som 18-årig i efteråret 1981 syv kampe i 2. division for klubben, der ikke fik samlet mange point og rykkede ned.

Hansen drog i 1982 videre til Jyderup, fordi klubben på Borgmestergårdsvej nok engang entrerede med den rutinerede Benno Larsen.

Den brølstærke målmand med fortiden på A-landsholdet (16 kampe 1974-77) var nu 32 år og fik som den eneste kontrakt i Holbæk.

Han havde fået debut for klubben 10 år tidligere og er i sine perioder i Holbæk i alt noteret for den nette sum af 225 førsteholdskampe.

Efter Jyderups Carlsberg-succes blev Jesper Hansen udtaget til U21-landsholdet, der på udebane midt i november tabte med 0-1 i Grækenland. Andre navne i truppen var Jan Heintze, John Sivebæk, Kent Nielsen og Kim Vilfort.

Holdets træner, Richard Møller Nielsen, havde ugen før lokalopgøret i maj mellem Holbæk og Jyderup haft sit OB-hold i Jyderup til en kvartfinale i den Grand Prix-turnering, som Carlsberg også lagde sponsornavn til.

Med hiv og sving vandt Lars Høgh og co. med 3-2, men Møller Nielsen kaldte i Venstrebladet Jesper Hansen for en dejlig målmandstype og Jyderup for et dejligt hold.

Jesper Hansen blev i 1983 kåret som Årets Fund i 3. division. Årets Spiller i Danmark det år var Morten Olsen fra Anderlecht.

 


Leif Pedersen har headet Jyderups sejrsmål i finalen mod Køge ind og tiljubles. Foto: Søren Holmberg

 

Tilbage til Idrætsparken og finalen i Carlsberg Cup: Et på dagen ret uinspireret Køge-mandskab formåede ikke at følge op på foræringen med selvmålet.

Og Kim Krog gjorde skaden fra kampens start god, da han udlignede inden pausen. Et Køge-kiks af Lars Olsen på en lang fremlægning dannede optakten til Krogs kølige kasse med venstrefoden.

I anden halvleg blev 35-årige Leif Pedersen, matchvinder, da han strøg frem mellem tre forsvarere og scorede sejrsmålet med et perfekt udført hovedstød. Uden chance for Køge-keeper Jan Olesen.

Matchvinderen fortalte bagefter, at han måtte skubbe holdkammeraten Peter Madsen til side for at få ordentligt afsæt til et af sine sjældne hovedstødsmål.

Det var Lars K. Jensen, der sendte bolden ind til Jyderup-holdets ældste, og det var skidt for Køge, der havde tabt to landspokalfinaler i Idrætsparken, i 1963 og 1979. Den følelse kender Holbæk også ...

For både matchvinderen, Niels Tune og Jyderup-træner Bosse Håkansson var cup-sejren over Køge en særlig triumf. De havde alle prøvet at tabe pokalfinaler med Holbæk midt i 1970'erne.

Med Jyderup lykkedes det at vinde i Idrætsparken, og den stoute forsvarskrumtap og anfører, Karl Erik Nielsen - med tilnavnet Peder - kunne storsmilende løfte den fem kilo tunge pokal.

 


Karl Erik Nielsen - kaldet Peder - begyndte karrieren i Jyderup som en målfarlig angriber og sluttede den over 500 kampe senere som en solid forsvarsspiller. Foto: Mik

 

Peder, der var begyndt karrieren som en farlig angriber, nåede et godt stykke over de 500 førsteholdskampe for Jyderup og holder rekorden i klubben.

I Holbæk Amts Venstreblad slog signaturen søm fast, at Jyderup var det bedste hold i første halvleg. At vinderne kunne være et ligeglade med, at underholdningen var på det jævne. Og at det altid er sjovt, når den lille slår den store.

I Kalundborg Folkeblad fandt hs - den garvede reporter Henry Smith - det lidt beskæmmende, at spillerne fra landets bedste række rent teknisk var så middelmådige, og at Jyderup rent faktisk var bedre med bolden.

Jyderup-sejren indbragte også 50.000 kroner. Det var efter sigende den hidtil største pengepræmie i en enkelt kamp i Danmark - og et beløb, der i dag ville svare til det dobbelte.

Samtidig vandt Jyderup en drømmerejse med alt betalt til Malaysia for en trup på 20 mand året efter.

Præmien stod SAS og sponsoren Carlsberg, der havde bryggeri i Malaysia, for. Men det vakte bekymring hos nogle, at lille Jyderup skulle være Danmarks deltager i en turnering, hvor Manchester United før havde været med.

Den bekymring skulle vise sig ubegrundet. Venstrebladet var med på turen i februar 1984 og rapporterede, at Jyderup kunne vende hjem som ubesejret efter tre sejre og to uafgjorte resultater i de officielle kampe mod de malajiske hold.

De to største publikumstal til Jyderups kampe i Malaysia var 7.000, og mediedækningen i aviser og radio var stor. Det havde den ikke været hjemme i Danmark, da klubben sikrede sig præmien.

 


Jyderup på den store scene. Kim Krog og co. ærgrer sig over en, i deres øje, forkert offside-kendelse og protesterer i en kamp mod Pahag, der endte 0-0. Foto: Søren Holmberg

 

Finalen i Idrætsparken fik - til undren for især mange i Jyderup og omegn - ingen omtale i Danmarks Radio. Hverken i radioen eller aftenens sportsudsendelse i fjernsynet.

DR boykottede ganske enkelt Carlsberg Cup for ikke at komme på kant med DBU, fortalte sportschef Finn Heiner dagen derpå til Venstrebladets lokalredaktør i Jyderup (og lejlighedsvise fodboldreporter) Flemming Ravnemose.

Jyderup spillede efter triumfen 0-0 i den næste turneringskamp mod Helsingør, men i sidste ende gik klubben, ligesom i 1980, lige akkurat glip af en oprykning til 2. division.

Succesen i Carlsberg Cup og det hårde program med midtugekampe kom formentlig til at betyde pointtab i turneringskampene mod Slagelse og Randers.

Det endte altså med en fjerdeplads i en sæson, hvor tre hold rykkede op, og hvor Holbæk ligesom året før måtte tage til takke med en 11. plads. Mere om det i den næste artikel.

Året efter den store triumf røg Jyderup ud af Carlsberg Cup i ottendedelsfinalen. Brønshøj kom til Jyderup og vandt med 5-0, blandt andet på et mål af Kent Nielsen og to af Fernando Olsen på hjemmeholdets målmand Hans Henrik Jørgensen.

Brønshøj havde hentet sin målmand på tredjeholdet. Det var Max Tørnes, der et par år senere blev far til Michael, som nok arvede målmandshandskerne ...

Mens medieeksponeringen i forbindelse med sejren i Carlsberg Cup ikke var noget særligt i 1983, havde Jyderup tre år tidligere været på alles læber i fodbold-Danmark.

Med Egon Warny som træner lagde klubben sig i foråret 1980 på førstepladsen, førte med seks point og styrede mod oprykning til 2. division. Rygterne om succesen ude på landet nåede helt til hovedstaden.

Månedsbladet Alt om Sport - der havde Frits Ahlstrøm som redaktør og Rasmus Bech som en af skriverkarlene - kom på besøg.

Det samme gjorde BT og Ekstrabladet samt sågar Se og Hør, og der kom vist ikke artige afsløringer om livet på landet ud af dét. Men det var også mange år før tys-tys kilden.

Tipsbladet oftede en side på holdet, som pressen døbte Bønderne fra Jyderup, og tilskuerne strømmede til fodbold på Ellebjerg Stadion.

Med 2.810 betalende tilskuere, plus det løse, på lægterne blev der sat stadionrekord i Jyderup, da efterårets topopgør mod Roskilde i begyndelsen af september sluttede uden mål.

 


2.810 tilskuere - plus det løse - så Jyderups Kjeld Kallenbach have dette tilbud i hjemmekampen mod Roskilde i 1980. Målmand Erik Jensen kunne dog ånde lettet op. Foto: Peter Andersen

 

Roskilde havde Holbæk-målmanden fra foråret 1973, Erik Jensen, mellem stængerne, og den ene af hans stolper prellede kampens største chance af på. Det var på et straffespark fra Jyderup-bomberen Benny Hansen.

Hos hjemmeholdet stod målmand Kristian Valerius en fin kamp. Han var også Jyderups sidste skanse, da kampen mellem de to klubber tre måneder før havde trukket 4.200 tilskuere til 3. divisionsfodbold i domkirkebyen!

Anslået kom 700-800 af dem fra Jyderup, og tilskuertallet var det næsthøjeste i hele danmarksturneringen i den spillerunde.

Kjeld Kallenbach sørgede i øvrigt, med et velplaceret hovedstød på Poul Jensen fine oplæg, for udligning af hjemmeholdets føring til slutresultatet 1-1 i topopgøret.

Det var et febermål, for angriberen var syg, og da termometeret et par timer før kampen viste 38,3 ville han slet ikke være stillet op.

Kallenbach var vendt hjem til Jyderup efter et 1979 i Holbæk, hvor han spillede en snes kampe og scorede to mål.

Roskilde og Jyderup spillede næsten altid uafgjort i de indbyrdes opgør, med undtagelse af det ene af de to møder i 1981, hvor Jyderup fik domkirkesmæk med 5-0.

Men heller ikke i 1980 var sæsonafslutningen altså gunstig for Jyderup. Nogle mente, at topholdet på et tidspunkt begyndte at gå lidt for defensivt til værks og fokusere for meget på modstanderne i stedet for at spille sit eget spil.

Hvorom alting er, så sluttede Jyderup med 36 point for 30 kampe. Der blev kun givet to point for en sejr dengang.

Det samme antal havde HIK på tredjepladsen, men med bedre måltal, og de rykkede op som det sidste hold.

I 1983 var dramatikken efter en begivenhedsrig sæson stor på sidste spilledag, og Jyderup sluttede igen med 36 point.

Ved slutfløjtet i den sidste kamp på hjemmebane mod Dragør troede spillerne, at de var rykket op. Niels Tune havde med et sent mål sørget for en hjemmesejr på 1-0.

Men smilene stivnede, og jublen forstummede. I sin hjemmekamp mod bundholdet Skovlunde fik Silkeborg reduceret til 2-3 i slutminutterne og derpå udlignet til 3-3 i overtiden.

Det kunne stadionspeaker Frede Christiansen berette fra sin plads på klubhusets tag. Ned til de måbende og derefter slukørede tilskuere og spillere.

Silkeborg snuppede med det ene point den tredje og sidste billet til 2. division for næsen af Jyderup og rykkede op for andet år i træk.

Så moralen i det eventyrlige år for heltene fra den sjællandske stationsby var den gode, gamle. Det var den om træerne, der ikke vokser ind i fodboldhimlen.

 

Læs også:
Det gjaldt point og prestige - og Knold og Tot ...