Var det sådan: Den ubrugelige forward fik hævn over Holbæk

11. august 2016

 

Hjemmesiden undersøger en gammel og måske ikke helt korrekt historie. Nemlig at angriberen Charlie Pedersen blev erklæret ubrugelig i Holbæk i foråret 1974. Han skiftede klub og var med 22 mål året efter med til at bombe DM-guldet til Køge. For næsen af Holbæk.

 

Af søm

 

 

De laver a damn good cup of coffee på Cafe Fragten, som ligger i Taastrup og har taget navn efter de fragtmænd, der driver forretning med base i industrikvarteret. Stamkunderne ved, at stedet åbner samtidig med - ja måske endda lidt før - at fanden finder fodtøjet frem og får skoene på.

undefined

Hjemmesidereporteren og Charlie Petersen udenfor Cafe Fragten. Charlie er i arbejdstøjet og reporteren i en trøje, han engang fik af håndboldtræneren Per Klarup efter at have vundet et væddemål. Foto: Natascha Madsen


De ved også, at Fragten både har tidligt morgenfoder, grillmad til senere og dagens varme ret som afslutning på repertoiret. Dagen er endnu ung, og vi nøjes begge med kaffen ved et af de solide træborde ude foran. Overfor hjemmesidereporteren sidder en mand, hvis fulde navn er Charles Donald Horst Pedersen.

Han får ild på en af dagens vistnok lidt mere end 20 Prince, og så vi klar at gå ombord i tidsmaskinen. Der skal der snakkes fodbold i ”de gode, gamle dage”, med plads til svinkeærinder. Som for eksempel om dengang han havde Palle Krath som oversergent ...

Manden har som sædvanlig været meget tidligt oppe, og han er i kommunalt arbejdstøj. Hver dag trimmer han de grønne områder i Høje-Taastrup. Han er tidligere Holbæk-spiller, men vi skal over 40 år tilbage for at finde hans ret korte fortid i HB&I.

I foråret 1974 blev han noteret for seks førsteholdskampe og ét mål for Holbæk i 1. division, som  dengang (og indtil starten af 1990'erne) var landets bedste række. Så skiftede han fra Holbæk til Køge, og året efter eksploderede det hele. Pludselig var han et stort hit i dansk fodbold.

Med 22 mål var angriberen Charlie Pedersen - for dét er navnet, han altid har brugt, og det han blev kendt som - en afgørende faktor, da Køge i 1975 blev dansk mester. I en sjællandsk topduel snuppede Køge DM-guldet for næsen af Holbæk, der havde det samme pointantal, men en dårligere målforskel. 10 mål var Køge bedre.

- Og jo, mit efternavn staves med d. Men det er rigtigt, at mange aviser altid skrev Petersen. De spurgte mig aldrig, smiler Charlie. Han er mulat, kom til Danmark fra Vesttyskland i 1959 som adoptivbarn og voksede op i Hedehusene. Mere om det i en af anden af historierne her på siden.

undefined

Charlie har i en snes år arbejdet ved Vej og Park i Høje-Taastrup, og han er glad for sit arbejde med at vedligeholde de grønne områder i kommunen.


Sammen med Biri Biri, som træner Kurt Nielsen hentede til B1901 fra Gambia, var Charlie Pedersen en af de første mørke spillere i dansk topfodbold og blev alene af den grund lagt mærke til - på godt og ondt. Det fortæller vi også om i en anden artikel.

Vores hovedperson er 61 år og bor nu som dengang i Hedehusene, som han kalder for ”en lille perle, han nok aldrig flytter fra”. Både fodbolden og livet i almindelighed har budt på op- og nedture, men Charlie virker som en tilfreds mand.

Efter forskellige jobs, blandt andet som postbud, har han i en snes år været ansat hos Vej og Park i Høje-Taastrup Kommune. Her er han på hjemmebane, og Charlie, der engang boltrede sig på grønne fodboldbaner, slår græs i sommerhalvåret og beskærer træer om vinteren. Plus alle de løse opgaver.

Heldigt nok er havetraktoren denne formiddag til reparation, så vi snupper en lidt forlænget kaffepause og når langt omkring i depotet for gamle minder. Reporteren har åbnet samtalen med at forklare sin mission og fortælle, hvorfor han har sat mødet op.

Han har sat sig for at kaste lys over en gammel historie, der fortæller, at angriberen blev kasseret i HB&I i 1974 og fik sin personlige hævn året efter, da Køge tog DM-guldet.

Det havde denne artikels signatur læst, da han skimmede en hurtigt fordøjet fodboldbog med titlen ”Fra marken til Parken” (Arne Lybech og John Laden, Lindtofte Forlag, 2005). Den gennemgår sæsonerne, hvor 1. division var dansk fodbolds bedste række, og om 1975 står der blandt andet:

undefined

I årshæftet FodboldJul var Køges farlige angrebsduo fra foråret '75 præsenteret, og teksten hævdede, at Charlie Pedersen var blevet kaldt ubrugelig i Holbæk.


”En af profilerne på det nye mesterhold var Køges Charlie Petersen. Han fik sin egen private hævn over sin tidligere klub Holbæk, hvor han ikke slog til. Blev nærmest betegnet som ubrugelig. Men den erfarne træner Edwin Hansen så potentialet og høstede triumfen. Charlie Petersen og Claus Larsen var et farligt makkerpar i front (…)”

Teksten havde - som i gennemgangen af flere andre sæsoner i bogen - hentet tydelig inspiration i det års udgave af  magasinet FodboldJul, der i 1975 var redigeret af Frits Ahlstrøm.

Han havde i sit daglige job på Politikens sportsredaktion skrevet sådan onsdag den 19. november i et tilbageblik på sæsonen:

”Da Charlie Petersen forlod Hedehusene for at bruge 1. division som springbræt til udlandet, valgte han Holbæk - uden held. Han blev betegnet som ubrugelig til førsteholdet - og vendte hjem. Men barndomsvennen Claus Larsen lokkede ham med til Køge sidste vinter og fra det tidspunkt klæbede succesen til ham.”

Kronologien er ikke helt rigtig, for efter sit forår i Holbæk debuterede forwarden allerede i august 1974 i Køge. Ahlstrøm forklarer mange år senere sit ordvalg sådan:

- Det er min fornemmelse, at ordet ”ubrugelig” er en konklusion på diverse udtalelser såsom ”de kunne ikke bruge Charlie i Holbæk, men han blev guld værd for Køge”. Underforstået, at han hjalp Køge Boldklub til at vinde det danske mesterskab foran Holbæk B&I i 1975. Jeg ved ikke, hvem ophavsmanden til udtrykket er. Det kan have været mig.

Heller ikke i den lokale avis, Holbæk Amts Venstreblad, finder vi dokumentation for den hårde dom over Charlie Pedersen, men nu er det vist på tide, at hovedpersonen selv giver sit besyv med.  Selvfølgelig med forbehold for, at hukommelsen på en afstand af over 40 år kan være lidt sløret.

- Ubrugelig? Det mindes jeg ikke, at jeg blev kaldt. Det tror jeg ikke. Men jeg kan huske, at hvis man sagde et ord til journalisterne, blev der hægtet tre mere på, smiler Charlie hen over kaffen.

Han fik spilletid i seks af Holbæks 11 kampe i 1. division i foråret 1974, hvor træner Bosse Håkanssons mandskab var nyoprykker i landets bedste række.

 

- Altså, Holbæk syntes vel ikke, at jeg var god nok til at gå lige ind på holdet, men jeg var jo også kun 19 år. At jeg skiftede klub i sommerpausen skyldtes nok bare, at jeg ville prøve noget nyt. Og så var det ingen hemmelighed, at træningen i Holbæk efter min mening var for hård, forklarer Charlie.

Han tilføjer, at han ikke følte sig dårligt behandlet. At han ikke smækkede med døren. Og at han havde et udmærket forhold til træner Bosse Håkansson. Men tilføjer derefter smilende:

undefined

Styrken i hovedspillet var en af Charlie Pedersens spidskompetencer, og selvom han ikke længere spiller, er boldfølingen ikke gået tabt. Foto: søm


- Træningen koncentrerede sig jo meget om fysikken. Bosse var som en atletiktræner, der forberedte os til et maratonløb. Jeg ville hellere lege med en bold. Set i bakspejlet kan jeg godt forstå, at det fysiske grundlag skal være i orden.

- Men det kan man jo godt gøre på en sjov måde. Det skal være en glæde at komme til træning. Ikke sådan ”åååårh nej”. Og sådan havde jeg det nogle gange, forklarer Charlie.

Træningsnarkoman blev han aldrig, og selvom springkraften hos angriberen på 1,74 m var usædvanlig, og Charlies styrke i hovedspillet velkendt - så var det altså ikke kompetencer, han havde trænet sig til.

- Jeg specialtrænede aldrig i noget og brugte heller ikke vægttræning. Det var ikke lige min kop te, men jeg havde nok en evne til lige at holde mig et øjeblik længere i luften end forsvarsspillerne. Og det gav da nogle mål, lyder hans underdrivelse.

Reporteren smiler, da Charlie bruger vendingen, at han under træningen ofte sprang over, hvor gærdet var lavest. En pudsig indrømmelse fra en fyr med et usædvanligt og godt timet spring.

På Holbæk Kaserne slap menig Pedersen - der i det daglige soldaterliv blev kaldt ved sit tyske navn, Horst - også nogle gange nemt om ved det. Han fik ofte fri til fodbold, og Holbæk-spilleren Palle Krath var hans oversergent. Charlie var både på kasernens fodboldhold og mandskabet, der konkurrerede på forhindringsbanen.

- Når de andre skulle på stroppetur og vade rundt i vand, sagde jeg nogle gange, at jeg lige skulle øve nogle detaljer på forhindringsbanen, som jeg ellers var rimelig skrap til. Og så luskede jeg op på værelset i stedet, lyder indrømmelsen.

Charlie har nok fået syndsforladelse hos militæret, men Palle Krath kunne godt have undværet angriberens 22 mål for Køge året efter. De var med til at sikre Køge guldet, og så var det, at Charlie Pedersen blev til ”Hævneren fra Hedehusene”. Derfor lyder spørgsmålet udenfor Cafe Fragten:

- Da Køge i 1975 så vandt guld, er det blevet beskrevet som, at du fik hævn over Holbæk. Godtede du dig over, at det netop var den klub I vandt foran?

- Nå ja, det gjorde jeg vel på en måde. Der var en vis tilfredshed i det, men mere var det altså heller ikke. Jeg hæftede mig mere ved det historiske i, at sjællandske klubber sluttede på de tre øverste pladser. Køge, Holbæk og Næstved.

Så Charlie slog sig altså ikke på brystet og hånede Holbæk. Hverken dengang eller nu. Han husker faktisk sin periode i Holbæk som en god tid, selvom han - dengang som nu - var en lidt stille fyr. Sådan var det at være ung og ny blandt navne som Jørgen Jørgensen, Niels Tune og Jan Jarlfeldt.

Det bliver ikke sagt under kaffesnakken. Men mon ikke også at Charlie havde set, hvor det bar hen med en fast plads som angriber, da det stod klart, at Torben Hansen ville komme hurtigt hjem fra Bayern München?

Her havde han ikke fået en eneste Bundesliga-kamp, og nu rygtedes det, at den tidligere Holbæk-topscorer ville være klar for Holbæk i efteråret 1974.

- På et tidspunkt ringede Edvin Hansen fra Køge og sagde, at han kunne bruge mig. Og jeg fik min barndomskammerat Claus til også at vælge Køge som ny klub. Han havde kortvarigt forsøgt sig i Frem, men uden held, fortæller Charlie.

Om Claus Larsen var blevet kaldt for ubrugelig i Valby-klubben - dét lader vi andre om at granske i.Læs også disse historier om Charlie, Holbæk og Køge:

Bosse fortrød, at Holbæk ikke ...

Debutant stjal overskriften

Dansk humor: Ind over til en n.....

Drømmen om udlandet

Hilsen fra Holbæks Hansen

Fem hurtige til Charlie Pedersen