Sportschefen efter Det fordømte efterår: Spillerne er gode nok

1. december 2016

Af Jørgen Rasmussen

 

”Jeg har set alle vores kampe i efteråret, og jeg synes generelt set, at spiller for spiller er vores hold fuldt ud på højde med dem, vi har spillet mod.”

 

Sportschef Morten Skovby understreger sit synspunkt med en lille talepause og tilføjelsen:

 

”Ja, det synes jeg sgu´!”

 

Holbæks spillere er altså gode nok til at begå sig i 2. division, fastslår sportschefen i klar tale, selv om de sluttede som nummer sjok i efterårets puljespil og skal starte forårets nedrykningsspil fra samme bundplacering.

 

HBI´s sportslige ledelse har bestyrelsens opbakning til at holde fast i et langsigtet projekt, der på 3-5 år skal gøre klubbens førstehold til 1. divisions kandidat. Og der er fortsat tillid til, at det nuværende trænerteam kan levere varen med udgangspunkt i det spilsystem og den spillestil, som er defineret i Den Blå Tråd.

 

Ingen fyringer, altså, men tillid og arbejdsro til spillere og trænerteam. Så er det på plads.

 

Hvad mener HBI´s sportschef så egentlig om divisionsholdets efterår?

 

”Skuffende, helt klart. Vi kan tale om, at vi kom i den sværeste pulje, at vi var ramt af skader og så videre, men faktum er, at holdet tabte de sidste otte kampe i træk – ni, hvis vi regner pokalnederlaget mod AGF med - og kun vandt en ud af 14 turneringskampe i efteråret. Det kan ikke bortforklares, og det er absolut ikke tilfredsstillende.”

 

Mindre kategorisk er Morten Skovby i vurderingen af spillernes vilje og motivation.

 

”Jeg synes, at der sæsonen igennem har været en god stemning omkring holdet. På trods af modgangen og de mange nederlag har spillernes indstilling været rigtig fin. Både til træning og i kamp.”

 

Holbæk starter forårets nedrykningsspil i 2. division som nummer 12 og sidst. Fire hold rykker ud af divisionen og ned i Danmarksserien.

 

Det er ikke en umulig opgave, men det er op ad bakke fra første kamp, og der er ikke plads til mange svipsere, hvis man skal undgå, at Det fordømte efterår skal følges op af Det forsømte forår.

 

Morten Skovby kalder da også situationen alvorlig, måske endda kritisk, selv om:

 

”Det må simpelthen ikke blive et tema for os at begynde at tale om nedrykning. Holbæk skal ikke ned og spille i Danmarksserien. Men realiteten er jo, at vi skal indhente seks points og overhale mindst fire hold for at undgå nedrykning. Det bliver ikke nemt.”

 

Morten Skovby´s personlige vurdering er, at Holbæk i forårets 16 kampe skal have mellem 28 og 33 points ud af 48 mulige for at undgå nedrykning.

 

”Det er ikke til at vide, hvad der skal til, men det er helt sikkert, at med vores udgangspunkt skal der vindes en masse kampe allerede fra starten af sæsonen. ”

 

Styrker forberedelserne

 

Sportschefen kan ikke finde de store mangler i funktionerne omkring divisionsholdet:

 

”Jeg mener, at funktionerne omkring holdet er på et fint niveau, når vi sammenligner os med andre 2. og endda enkelte 1. divisionshold. Der kan naturligvis altid optimeres på alle områder, og vi har derfor iværksat en plan, hvor vi styrker forberedelserne i de enkelte funktioner til forårssæsonen, blandt andet med særlig fokus på den fysiske træning, den taktiske træning, kampanalyserne, fysioterapien og målmandstræningen.”

 

Det påtrængende spørgsmål er selvfølgelig, hvilke overvejelser klubbens sportslige ledelse har gjort sig omkring spillertrup og trænerteam inden forårets afgørende kampe for at bevare divisionsstatus?

 

”Altså, vi kan jo ikke bare lade som om, situationen ikke er alvorlig for klubben. Det er den. Men det hjælper ikke noget at gå i panik og træffe forhastede beslutninger. Det er vores vurdering, at trænerteamet, Freddy (Andersen) og Kim (Hansen), kan få holdet til at levere de ønskede og nødvendige resultater. De har nu en relativ lang periode, hvor de kan arbejde yderligere med holdet. Det bør man kunne se, når forårets kampe går i gang.”

 

 

Holder fast i Blå Tråd

 

Hvilke overvejelser har sportschefen gjort sig omkring klubbens Blå Tråd, som trænerteamet pr. kontrakt er pålagt at følge - i et forår hvor der vel uanset midlerne skal vindes mange fodboldkampe og mange point?

 

”Det korte svar er, at vi ikke skal ændre konceptet. Vi holder naturligvis fast i Den Blå Tråd. For det første, så findes der vel ingen garantier for, at vi ville få flere point med en anden spillestil, for det andet er det stadigvæk sådan både i dansk og international fodbold, at det er de mest dominerende fodboldhold, der vinder flest kampe og titler.”

 

”Men det helt afgørende argument for at fastholde Den Blå Tråd, er dog, at HBI som erklæret talentudviklingsklub arbejder målrettet ud fra et fælles koncept gennem alle årgange i ungdomsafdelingen og dermed selvfølgelig også på vores senior hold.

Hvis vi nu i panik ændrede på det, ville det ødelægge hele grundlaget for vores langsigtede talentudviklingsstrategi. Det er i øvrigt også vigtigt, hvis vi vil have B-licensen tilbage. Og det vil vi”, fastslår Morten Skovby.

 

Sportschefen minder om, at godt nok har divisionsholdets resultater i efterårssæsonen været klart utilfredsstillende og langt fra succeskriteriet med top-4 placering og oprykningsspil, men både klubbens andethold i serie 3 og U19 holdet, som er en del af fødekæden til førsteholdet, har præsteret tilfredsstillende.

 

”Som en del af vores målrettede talentudvikling, kan vi også glæde os over, at otte spillere fra U19-holdet har trænet fast sammen med førsteholdstruppen en gang om ugen, og det har været en stor succes.”

 

Foto: Morten Skovby