Nej til middelmådighed: Man vinder - eller lærer

2. september 2016

Af Jørgen Rasmussen

 

Som ny sportschef i HB&I skal Morten Skovby støtte klubbens trænere og spillere, både sportsligt og administrativt, samt sikre implementering af dens sportslige struktur og strategi. Fine ord, der dækker over det enkle formål at skaffe bedre resultater - hvilket som bekendt er meget nemmere skrevet og sagt end gjort.

 

Så hvordan går man til sådan en opgave?

 

"For mig personligt er konkurrence-elementet en kæmpe drivkraft. Jeg taber aldrig, enten vinder jeg - eller også lærer jeg", siger Morten Skovby, og uddyber: "Det er et privilegium, at man få lov til at bruge tid på sin store interesse, og det er åbenlyst spændende at arbejde med unge fodboldspillere, som brænder for at udvikle sig. Sammenholdet og stemningen i klubben er også med til at gøre det sjovt at være her."

 

HB&I´s nye sportschef har baggrunden i orden:

 

Han er 46 år, uddannet civiløkonom og har studeret strategi og ledelse på INSEAD universitetet i Paris. Til daglig adm. direktør i IT- og konsulent virksomheden Consit Gruppen. Bor i Holbæk, gift med Camilla, som har en tøjbutik. En fodbold-talentfuld søn, Kristian, 17 år. Familiens hund, Zidane, er opkaldt efter Morten Skovbys personlige favorit-spiller.

 

Han er født og opvokset i Køge, hvor han også spillede ungdomsfodbold på eliteniveau, indtil han var 19 år:

 

"Så skulle jeg ind som soldat. Senere boede jeg fire år i udlandet i forbindelse med mit arbejde. På det tidspunkt var der ikke rigtig tid til elitefodbold."

 

Til gengæld blev han træner ved lidt af en tilfældighed:

 

"Det startede lidt sjovt i 1995, mens jeg var ansat i en større amerikansk koncern og udstationeret i Paris. Min nabo var bestyrelsesmedlem i fodboldklubben U.S Chantilly nord for Paris, og da han hørte om min fodbold-baggrund, foreslog han, at deres bedste senior-hold skulle have lidt dansk inspiration. Måske fordi Danmark på det tidspunkt var regerende Europamestre."

 

"Så jeg blev træner-assistent i Chantilly, som på det tidspunkt spillede i den tredie bedste række i Frankrig. I dag, 20 år senere, har jeg UEFA´s A-træner licens og har desuden deltaget i et utal af træner kurser."

 

Hvorfor?

 

"Jeg vil til enhver tid være klædt bedst muligt på til det jeg laver. Fodbold er et spil som hele tiden udvikler sig, og jeg synes, det er vigtigt at kombinere den praktiske viden med den teoretiske viden og samtidig holde sig ajour med de nyeste tendenser i spillet."

 

Og nu fra topuddannet træner til sportschef?

 

"Fordi muligheden opstod. Jeg kan godt lide at være træner, men nu fik jeg chancen for at være med til at præge projektet, og det er bare en spændende opgave."

 

Morten Skovbys engagement i HB&I begyndte helt traditionelt:

 

"Vores søn, Kristian, spillede i HBI, og på et tidspunkt manglede der en træner i årgangen. Jeg havde årgang 99 frem til U15, så overtog jeg klubbens U17 1. divisionshold og var cheftræner for det i tre år."

 

 

Belønningen?

 

"Jeg ville lyve, hvis jeg ikke svarede, at jeg glæder mig enormt meget over de resultater og titler, som vi har opnået gennem årene. Vores seneste resultater med U17 holdet er imponerende. Og med den dygtige årgang 99 er det blevet til et sjællandsmesterskab og guldmedaljer i flere store stævner i både Danmark, Holland og Sverige. Desuden har de vundet DM i indendørs to gange."

 

"Derudover glæder det mig da også utrolig meget, når en ung spiller som jeg har trænet og dermed fået et personligt forhold til, kan slå igennem på senior-niveau. Det er løn i sig selv."

 

Selv om der også må være frustrationer undervejs?

 

"Ja, når spillere, eller trænere, ikke brænder for tingene på samme måde, som jeg selv gør. Jeg bryder mig ikke om middelmådighed, og jeg har det meget svært, når jeg ikke kan mærke engagement hos de personer, som jeg arbejder sammen med, både på og udenfor banen."

 

HB&I´s aktuelle tilstand?

 

"Jeg har oplevet den svære periode, klubben var igennem for et par år siden, og set ud fra den baggrund, så er HBI’s nuværende tilstand jo fantastisk. Sportsligt har jeg store forventninger til vores nye projekt med konkrete målsætninger for de to bedste senior-hold og bæredygtigt fokus på egen talentudvikling."

 

"Organisationen omkring vores elitehold er på et højt niveau, og der arbejdes fint både i bestyrelsen og med sponsorerne, men vi mangler at få helt styr på organisationen omkring bredden på ungdomsholdene. I forhold til ambitionen om egen talentudvikling, så mangler der måske også en mere klar økonomisk strategi."

 

"Hvis vi skal lykkes med projektet, så er det afgørende, at HBI får B-licens igen. Licenssystemet har så stor betydning for klubbernes ungdomsarbejde og indrangering, at det er et must have for os."

 

HBI i det danske fodbold-hieraki?

 

"Lige nu synes jeg, at en placering i 2. division er passende, når man tager klubbens budget og baggrund i betragtning. Men om 3-5 år mener jeg klart, at en by som Holbæk bør have ambitioner om et fodboldhold i minimum 1. division. Den generelle medie opmærksomhed omkring fodbold er stor. Et Holbæk på det fodbold-sportslige landkort vil gavne både byen og erhvervslivet."

 

"Jeg tror, at vi er godt på vej med det sportslige projekt, som der er lagt op til i klubben. Jeg er dog ikke så naiv, at jeg tror at projektet kan stå alene. Det vil kræve et endnu bedre samarbejde med kommune og erhvervsliv i regionen. Man kommer ikke uden om, at økonomien er vigtig. Klubben, byen og erhvervslivet skal løfte opgaven i et tæt samarbejde. Kan vi det, så er jeg ikke i tvivl om at målsætningen kan indfries."

 

Om klubbens kortsigtede succes-kriterium, siger Morten Skovby:

 

"Vi skal have B-licens i 2017 og vores 2. senior skal op i serie 2. Derudover vil vi jo rigtig gerne spille med i oprykningsspillet i 2. division til foråret."

 

Opbakningen?

 

"Det arbejde, som udføres i vores sponsorafdeling, er fortrinligt. Antallet af sponsorer er imponerende, der er super god stemning til arrangementerne og HBIzz netværket drøner derudaf. Omvendt må vi også erkende, at hvis vi skal begå os i en højere række, så skal der tilføres yderligere midler. Men mon dog ikke, at det følger med alt det gode arbejde og de sportslige resultater vi kommer til at levere ?"

 

"Stemningen på stadion og antallet af tilskuere til vores hjemmekampe er ikke tilfredsstillende, desværre. Vi må iværksætte nogle initiativer, som gør det mere attraktivt at se fodbold på SuRi Park. Og så skal vi vinde nogle fodboldkampe og spille attraktiv fodbold. Det tiltrækker publikum."

 

Foto: Morten Skovby