Holbæk samler sølvholdet der er blevet det grå guld

10. april 2015

Af søm

 

De vandt ikke sølvet, men tabte guldet.
Sådan følte Holbæk-spillerne det i 1975, og 40 år senere sidder der måske stadig en lille ærgrelse og gnaver hos dem. Det vil vise sig, når førsteholdstruppen fra dengang mødes i HB&I's klubhus fredag de 25. september for - sammen med træneren og ledere fra dengang - at spise, hygge og snakke gamle dage.

- Vi skal ikke spille fodbold, lyder det fra en af spillerne.
Det er Per Tofte, og han står sammen med Bosse Håkansson og Stig Jarlfeldt i spidsen for arbejdet med at samle de gamle drenge. Sølvholdet er i mellemtiden blevet til det grå guld, og man inviterer også de to nulevende medlemmer fra bestyrelsen dengang - Børge Pedersen og Arne Kryl - med til bords.

Som en del trofaste fans med en god hukommelse ved, sluttede Holbæk i 1975 med samme pointtal, nemlig 41, som Køge i 1. division, der var landets bedste række.

De var topholdene, men træner Edvin Hansens hold tog guldet på bedre måltal end holbækkerne, der dengang som nu blev trænet af en Håkansson. I 1975 var det Bo Ingvar, kaldet Bosse. Nu har sønnen Stefan, født i 1981, kommandoen.


Holbæk nåede også pokalfinalen i 1975, og den vandt Vejle med 1-0 på hurtigt et mål af Gert Eg, der huggede en aflevering fra Flemming Serritslev i kassen. Holbæk måtte trøste sig med, at Niels Tune blev valgt som finalens pokalfighter.
I Danmarksturneringen tabte holbækkerne i nogen grad pusten i efteråret, hvor det i slutspurten blev til to nederlag i træk mod Frem og Fremad Amager fra bunden af rækken. I sæsonen næstsidste kamp blev det kun 0-0 ude mod Vanløse, og dér røg guldet.


Det er 40 år siden, og tre af spillerne fra truppen er døde. John Madsen, Jan Jarlfeldt og Per Rønnebæk.
- Og jeg har ikke kunnet finde Erling Hansen, der også spillede i Jyderup. Måske kan nogle af hjemmesidens læsere hjælpe, spørger Per Tofte.

 

Indvandreren fra det jyske, Jens Johansen, er forlængst vendt hjem til Skive, men han kommer til de gamle drenges træf i Holbæk.
- Han blev både glad og rørt over henvendelsen og tager herover over en dag før. Så skal han, jeg selv, Per ”Buster” Christiansen og Torben Hansen en tur på golfbanen, fortæller Per Tofte.


Han fyldte 60 år i november 2014 og spiller veteranfodbold i Tuse. Efter 40 års ansættelse forlod Tofte skattevæsenet og kan nogle af ugens dage nu findes på Statens Museum for Kunst i København.
Ikke som en udstillet museumsgenstand, men som en del af det myndige, men venlige vagtpersonale.

 

Foto: Per Tofte anno dengang på et samlebillede fra æskerne med Gunnar Nu-pastilller.