HB&I-nørden som er bidt af ”blå tal”

22. februar 2015

 

Af Jørgen Rasmussen

”Projektet er nørdet, det indrømmer jeg gerne. Til min kæreste siger jeg af og til, at nu vil jeg nørde fodbold. Det betyder, at jeg sætter mig til computeren med mine regneark og optegnelser, og så er jagten på fodboldresultater min måde at slappe af på.”

Manden bag den noget usædvanlige afslapningsmetode hedder Mads Munkholm Jensen, født og opvokset i Holbæk, cand.scient.soc i samfundsfag og historie fra Roskilde Universitet, arbejder nu som uddannelsesleder ved Gymnasierne på Selandia i Slagelse.

Og så skriver han på HB&I´s fodboldhistorie i sin fritid. 

”Hvorfor ved jeg ikke. Måske er det noget med, at fodboldstatistik er som en slags puslespil med et ukendt antal brikker, hvor hver eneste brik skaber en eller anden form for orden i et ellers uoverskueligt mønster”, lyder det fra manden, som betegner sig selv som ”selv-erklæret fodboldnørd med særlig fokus på alle former for statistik, der vedrører Holbæk Bold- og Idrætsforenings førsteholdskampe i divisioner og serier.”

Det konkrete resultat af Mads Munkholm Jensens hobby-arbejde er frit tilgængeligt på HB&I-nørdenshjemmeside www.holbaek.fodboldarkiv.dk.

Den nylig udnævnte gymnasie-inspektor (uddannelsesleder) ved Selandia i Slagelse modtog 24. februar 2013 HB&I´s fornemmeste hædersbevisning, Henry Nedergaards Mindepokal, for arbejdet med at kortlægge klubbens historie:

”En hæder jeg er utrolig stolt over, når man ser på, hvilke andre der har modtaget prisen: Jørgen Jørgensen, Frode Svenningsen, Frank Petersen, Erik B. Sørensen, Bosse Håkansson med flere. Alle sammen kendte navne i HB&I,  hver for sig store personligheder som har sat deres præg på klubben.”

Lige præcis her, efter han selv har nævnt en håndfuld markante klub-koryfæer, hvoraf kun Frode Svenningsen er afgået ved døden, og inden de mest påtrængende spørgsmål til Mads Munkholm Jensen, er det vist på sin plads at nævne hans alder.

Han er årgang 1984, altså 30 år, og dermed for ung til at spille old boys. Hvilket jo absolut ikke ligefrem gør historien om HB&I-nørden mindre usædvanlig og mindre interessant.


Så: Hvordan begyndte det med dig og HB&I?

”Mit første møde med HB&I var til en danmarksserie-kamp mod Slagelse tilbage i 1993. Min morfar, Kjeld Henriksen, var tilknyttet de ”Unge Løver” og frivillig som programsælger, tog mig et par gange med til fodbold. Som aktiv blev jeg i 1995 meldt ind i klubben som lilleputspiller. Jeg blev placeret i forsvaret, men nåede som ungdomsspiller at spille alle positioner fra målmand til angriber. Som spiller var jeg ikke just den hurtigste og tekniske begavelse på en fodboldbane, så jeg spillede de fleste kampe på diverse 2.- og 3.hold. En enkelt førsteholdsoptræden på klubbens ynglingehold blev det dog til i efteråret 2000 under en træningstur til Italien. Jeg stoppede samme efterår på grund af manglende tid og lyst.”

”Som ungdomsspiller var jeg ofte bolddreng, primært i til klubbens kampe i Danmarks- og Sjællandsserien, hvor HB&I spillede i midten af 1990’erne. Som tilskuer har jeg været nogenlunde fast inventar på Holbæk Stadion siden sidst i 1990’erne.”


Hvordan opstod din idé til at lave et fodboldhistorisk arkiv over HB&I?

Jeg har altid været bidt af en gal fodbold og har lige siden jeg var barn gemt alle mulige fodboldeffekter: tipsblade, magasiner, fodboldkort etc. Allerede dengang begyndte jeg at indskrive og gemme tabeller, stillinger og topscorer-lister, så allerede fra barnsben har jeg nok haft en svaghed for fodboldstatistik.”

”I sommeren 2003 fik jeg fat i Palle »Banks« Jørgensens omfattende B93-krønike. Krøniken var en fodboldstatistisk- og historisk rejse gennem årstalsklubbens bedrifter, og jeg syntes, at det kunne være sjovt og interessant at overføre samme fodboldstatistiske behandling på HB&I.”

”På daværende tidspunkt havde Aksel Hansen og Henry Smith udgivet henholdsvis ”En fodboldklub i provinsen” og ”Verdens hårdeste skud” om fodbolden i Holbæk. Begge forfattere kredsede i deres bøger om de sjove beretninger, men levnede ikke meget plads til resultater og stillinger og andre nørdede fodboldkuriositeter.”

”Jeg startede på helt bar bund og i første omgang blev det mit mål at få styr på klubbens divisionskampe siden debut´en i Danmarksturneringen i 1963. Det blev begyndelsen på et morsomt, men også tidskrævende, hobbyarbejde, som jeg gav arbejdstitlen ”Årsbogen”. Meget af arbejdet foregik ved mikrofilm-apparatet på Holbæk Bibliotek, hvor mange gamle Holbæk-avisers kampreferater blev gennempløjet.”

”I august 2005 kunne projektet på godt og vel 100 sider offentliggøres, da sportsredaktør Søren Moehrdel og Venstrebladet fandt projektet interessant. Det blev til artiklen Ung fyr giver Holbæk styr på fodbold-fortiden. I efteråret valgte jeg at lægge alt materiale tilgængeligt på adressen www.aarsbogen.dk, og i sommeren 2013 skiftede fodboldarkivet navn til det mere retvisende www.holbaek.fodboldarkiv.dk.”

”Undervejs er langt flere sæsoner kommet til. Nu mangler blot seks sæsoner siden stiftelsen i august 1931 at komme i orden.”


Hvordan skaffer du materialet (resultater, navne, statistiske oplysninger mv) til dit fo
dboldarkiv?

”Klubben har ikke været særlig god til at passe på den ældre del af fodboldhistorien. Gamle kamp-protokoller, kamp-referater og lignende er ikke længere i klubbens varetægt. Dog er klubben i besiddelse af nogle gamle kamp-tavler samt sjove scrapbøger, som jeg har fået lov til at låne. Men samlet set har det været et stort arbejde at få styr på resultater, navne osv.”

”Jeg har brugt masser af tid på adskillige arkiver i jagten på resultater, navne og andre statistiske oplysninger. Det er på biblioteker i Holbæk og i København, lokalhistorisk arkiv, i fodbold- og tipsblade samt i Venstrebladets avisarkiv. Derudover har jeg trukket på et stort netværk, heriblandt nuværende og tidligere spillere i HB&I, ledere og andre med samme nørdede passion.”

”I Danmark er der en underskov af hobby-statistikere, og vi udveksler jævnligt resultater og holdopstillinger med hinanden i jagten på at få lagt de sidste brikker i vores eget individuelle fodboldpuslespil.” 


Har du andre yndlingsklubber end HB&I?

Der er ingen anden klub, som jeg følger ligeså meget som HB&I. Jeg har – og vil altid have - ”blå tal” på hjernen.”

”På den internationale scene skæver jeg dog til hvordan det er gået Arsenal. Jeg blev grebet af The Gunners tilbage i 1994, da de spillede finale i Europa Cup´en for pokalvindere i Parken. Der var bare et eller andet uforklarligt cool over David Seaman, The Fab Four (Lee Dixon, Tony Adams, Steve Bould, Nigel Winterburn) og Ian Wright.”  


Din bedste oplevelse med/bedste historie om HB&I?

Umiddelbart kommer jeg til at tænke på to oplevelser: Oprykningen til 2. division øst i efteråret 1996 og Nordvest FC’s pokalsucces i sæsonen 2008-09. Oprykningen tilbage i 1996 var genrejsningen af klubben, hvor et særdeles talentfuldt hold sikrede klubben tilbagevenden til Danmarksturneringen efter flere år med seriefodbold.”

”Spillere som Stefan Schmidt, Kaan Metin, Nicolai Stokholm - fra én af de bedste fodboldårgange i klubbens historie,  årgang 1975 - udgjorde grundstammen på det hold, som sikrede sig oprykning.”

”Oprykningskampen, som blev spillet i Greve – og som jeg overværede sammen med 400 andre holbækkerne (kampens tilskuertal var 497) – var en stor oplevelse med en 4-1-sejr til HB&I, baneinvasion og champagnesprøjt.”

”Og så må man ikke glemme pokal-succes´en i sæsonen 2008-09. Den kulminerede med semifinalerne mod FC København. At se Nordvest føre 0-1 på Parkens lystavle i den sidste semifinale var sjovt – og selve essensen af pokalfodbold: Underdog’en, Nordvest FC, foran mod den store favorit...”


Favorit-HBI-spiller og -træner gennem tiden?

Mange spillere har båret den blåhvide-trøje, siden jeg begyndte at følge klubben. Og det har været sjovt at opleve spillere som Nicolai Stokholm, Christian Poulsen og Gilberto Macena på den lille scene som Holbæk Stadion jo er. Men min favoritspiller må ubetinget være alletiders målscorer – Kaan Metin, som i sine 360 kampe nåede imponerende 190 mål for klubben.”

”Metin havde målnæse og var et sympatisk væsen, som altid gav sig fuld ud. Og  trods ophold i andre klubber, vendte han altid tilbage til barndomsklubben og hjalp til, når der var behov for det.”

”Hvis jeg skal prøve at udpege nogle trænere, som jeg virkelig har haft tiltro til, må det være nogle af trænerne af Den Gamle Skole. Her tænker jeg primært på Tom Nielsen, Frank Skytte og Jesper Pedersen. Alle tre var kendetegnet ved en god mandskabspleje, fokus på kondition samt øje for talentet. Og alle tre var trænere som udadtil udviste noget engagement og vildskab.”


Følger du stadig med i, hvad der sker i klubben?

”Jeg følger stadig med og holder mig ajour med hvad der rører sig på Borgmestergårdsvej. Desværre bliver det ikke til så mange besøg på Holbæk Stadion, fordi jeg ikke længere bor i byen, men jeg forsøger at se klubbens kampe, når de spiller i hovedstadsområdet - ofte medbringende en lille notesbog, hvor holdopstillinger og andre mærkværdigheder noteres til glæde for brugerne af fodboldarkivet. Ellers følger jeg med via klubbens hjemmeside og Nordvestnyt.”