Arnesen og Lerby lagde Holbæk ned

11. april 2015

Af søm

 

Der er øjeblikke i fodboldkampe, man har været så heldig at overvære som enten reporter eller almindelig tilskuer, der for evig tid er lagret på den indre filmstrimmel. Klar til at blive afspillet igen og igen, når der trykkes på play-knappen.

Zumas saksesparksmål, der afgjorde mesterskabet. Allan Ravns kongekasse mod Bayern München. Nogle stykker af Elkjærs landskampmål. Michael Laudrups finesser. Ja, såmænd hele 4-2-kampen mod Sovjetunionen. Og så selvfølgelig, da husets ældste søn debuterede som miniputspiller i Fælledparken i København …

 

En god sjat år før alle disse begivenheder havde denne artikels signatur allerede samlet nogle fodboldminder med særlig herlighedsværdi. Flere af dem stod Frank Arnesen for.

Man føler sig lidt rigere, fordi man midt i 1970'erne på nærmeste hold oplevede den spinkle teenager med Mick Jagger-looket og bambi-stængerne og kunne nyde hans let foroverbøjede løb op langs sidelinjen med bolden limet til fødderne. Det var kræs for fodboldelskere, og vi er nogle stykker, der regner Arnesen for den bedste danske spiller nogensinde. Og nej, vi har ikke overset Laudrup …

På Fremad Amagers hold i 1975 havde Frank Arnesen blandt andre selskab af den yngre, men noget mere robuste Søren Lerby. Amager-drengen Arnesen var lige fyldt 19 år, og Lerby, der var kommet til fra Taastrup, var kun 17 år, da Fremad søndag den 19. oktober 1975 trynede Holbæk i Sundby Idrætspark og vandt med 3-1.

 

En enkelt sekvens fra den kamp står stadig og blinker i erindringen. Nemlig, da dribleren Arnesen stjal bolden fra Holbæk-forsvaret - det var vist Jens Johansen, der sløsede - tog turen udenom målmand Benno Larsen og løb med bolden ind over målstregen. Så stod der 3-0 til Fremad Amager fra bunden af 1. division mod topholdet fra Holbæk, som jagtede DM-guldet!

Det var en stjernestund, der huskes - selvfølgelig også, fordi det var et af de første gyldne øjeblikke, man oplevede med en stor spiller. Til gengæld må man have det gamle arkiv i brug for at huske, at Lerby havde knaldet Fremad foran 1-0 ganske kort før pausen, og at Tonni ”Numme” Nielsen - der blev Holbæk-træner for en kort bemærkning sidst i 1990'erne - øgede til 2-0 på et straffespark.

Det var fløjtet mod Holbæks Benny ”Høne” Nielsen for hans behandling af Jørgen Salomonsen, men mange mente, at forseelsen var begået udenfor feltet. Og at ”Salle” i de år var lige lovlig dygtig til at opføre ”Svanens død”, når forsvarsspillerne kom tæt på ham.

Anfører Benno Larsen var vel chanceløs ved de tre Fremad-mål, men landsholdskeeperen - i perioder med noget, der lignede en strikket solkasket - virkede meget usikker ude i feltet. Måske var han tynget af det syrlige målmandsdrop, han en uge tidligere havde leveret i Barcelona, hvor Spanien slog Danmark med 2-0.

Og det skal da lige med, at Fremad-keeperen Flemming Larsen klarede flot for sig de gange, hvor Holbæk-spillere var sluppet fri. Han sørgede for, at sjællænderne ikke kom på 1-1.

 

Efter Arnesens 3-0-mål syv minutter før tid - hvor Niels Tune var smidt frem i Holbæks angreb, og forsvaret derfor vaklede - pyntede topscorer Torben Hansen på cifrene, da han slog til på en aflevering fra Allan Hansen. Det var lidt af en gave fra Fremad-forsvaret, hvor Frank Skytte - som også senere blev Holbæk-træner, i tre år fra 1996-98 - ellers holdt nogenlunde styr på holbækkerne.

Så blev der fløjtet af, og den populære Fremad-træner Arne Sørensen - manden bag det danske OL-sølv i Rom i 1960 - kunne juble sammen med spillerne og hovedparten af tilskuerne.

5200 tilskuer overværede sensationen i Sundby Idrætspark, og mange havde taget køreturen fra Holbæk. Det store publikum blev både varmet op af solen og af Amager-popdrengene fra Lollipops, der var hyret til at få stemningen op. Vi fornærmer næppe musikerne - der havde fortid som Fremad-lilleputter - ved at slå fast, at Arnesen og co. spillede bedst den søndag.

Sportsjournalisterne hamrede store ord sammen på skrivemaskinernes tastaturer efter kampen. ”Arnesen - søndagshelt på Amager” lød overskriften i Politiken, og den faldt forfatteren Jens Andersen for, da han mange år senere, i 2008, skrev sin store biografi om Frank Arnesen. Den hed ”Frankie Boy”.

 

”Det havde karakter af opvisning, når han elegant fløj over tacklende fødder og strøede bolden rundt i præcise mønstre”, hed det om stortalentet i Politiken-reportagen, der konstaterede, at Fremad havde viljen, mens Holbæk-spillerne virkede modløse og tyngede af at være kandidat til mesterskabet.

Den udsendte fra Holbæk Amts Venstreblad, Jørgen Rasmussen, var også begejstret for den ungdommelige opvisning. Han fremhævede Lerby som banens yngste og flittigste, og i Arnesen-biografien citeres han for disse mandagsord i den sjællandske lokalavis om teenagerne:
”… hævede præstationen til et plan, hvor kun de bedste kunne være med. Begge ”tænker” fodbold, og når det som i denne kamp lykkedes dem at kombinere det med en eminent teknik og boldbehandling, findes der næppe et forsvar i 1. division, som er i stand til effektivt at standse deres fremstød. Holbæk var i hvert fald ikke”.

 

- Vi spiller ikke som verdensmestre for tiden, men der var da fremgang i forhold til kampen mod Frem, sukkede den 32-årige Holbæk-general Jørgen Jørgensen i Aktuelt.
Bundholdet Frem havde i den forrige kamp slået Holbæk med 3-0.

Med sejren over Holbæk genfandt Fremad Amager sin sædvanlige hjemmebanestyrke, der ellers var falmet noget i efteråret. Med sejre over B1903 på 4-1 (5200 tilskuere) og 5-0 over Vejle (6200 tilskuere) i Sundby sikrede de lokale helte sig mod nedrykning. Holbæk tabte som bekendt derimod kampen om guldet til Køge oppe i den anden ende af tabellen.

Opkøberne havde for længst fået øje på de to Fremad-talenter, og St. Pauli var tæt på at få fingre i dem - selvom Benno Larsen frarådede det, fordi det havde svært for ham at få hyren hjem hos tyskerne. Men det blev Ajax, der sikrede sig deres underskrifter - eller rettere fædrenes, for ifølge hollandsk lov var de to ungersvende ikke myndige.


Efter sigende fik de tilsammen op mod en million kroner for to-årige kontrakter, og i hvert fald Frank Arnesen har ikke glemt sin gamle klub. For nylig var han blandt de 310 tilskuere, der så Fremad vinde med 2-0 i Herlev. Her hilste han på en jævnaldrende tilskuer, der med start i Fremad Amager også har været et stort fodboldnavn. Det var Ivan Nielsen.